در پست قبلی گیاهان زینتی را به 4 دسته تقسیم کردیم:
1)گیاهان سایه دوست 2)گیاهان آفتاب دوست 3) گیاهان سایه آفتاب دوست 4 ) گیاهان بی تفاوت
امروز گیاهان آفتاب دوست را برای شما توضیح خواهم داد
به شدت نور نسبتا زیادی احتیاج دارندوبایدآنها را درجای آفتابگیرکشت و نگهداری کرد.البته این نور نباید خیلی شدیدباشداین گیاهان را در منزل درکنار پنجره جنوبی قراردهند.
گل های آفتاب دوست مانند گل های زیر:
1)گل سرخ
گل رز هلندی | صفر تا صد کشت و پرورش، صادرات و واردات
تولید گل رز هلندی گلخانهای Rose
امروزه ایجاد اشتغال، تولید بیشتر و بهینه در کنار بهره وری از منابع به ویژه آب بسیار مهم و مورد توجه است. تولید گل شاخه بریده با رعایت قوانین علمی و مهندسی در ساخت گلخانههای مناسب کشت و مدیریت آن با روشهای نوین میتواند به یکی از مشاغل سودآور تبدیل نمود. از گل رز به عنوان ملکه گلها از زمان قدیم تا کنون یادمیشود که البته در آن زمان استفادههای دارویی آن نیز مورد توجه بوده ولی بتدریج کشت و کار آن در باغها نیز رواج یافت. علاقه انسان به این گل باعث گردید تا تولید آن در گلخانه انجام شود. در حال حاضر گل رز یکی از محبوبترین گلهای جهان است وبیشترین میزان تولید نسبت به سایر گلها را دارد. گل رز با توجه به استفاده زیاد در جشنها و مراسم مذهبی دارد میتواند انتخاب مناسبی برای تولید همراه با سودآوری مطمین باشد.
مشخصات گیاه شناسی
گل رز متعلق به خانواده گلسرخیان میباشد. این گیاهان در اکثر بخشهای کره زمین پراکنده هستند و ازلحاظ نحوه رشد و شکل بوته و تولید گل متفاوت میباشند. گلها ممکن است به صورت گل آذین منفرد، خوشه گرزن (پانیکول) یا دیهیم باشند. برخی از گونههای وحشی دارای 5 گلبرگ و تعداد زیادی پرچم هستند. تخمدان زیرین بوده و در داخل میوهای گوشتی به نام Hip، قرار دارد که این میوه میتواند با رسیدن از زرد تا قرمز تغییر رنگ دهد.
انواع ارقام گل رز گلخانهای
جنس رزاسه دارای حدود 150 گونه میباشد که از مناطق سرد شمالی تا مناطق نیمه گرمسیری پراکنده شدهاند. انواع گل رز هلندی از نظر نحوه رشد، شکل بوته به انواع مینیاتوری، هیبرید چای، فلوریباندا، درختچهای، بالارو، رونده میباشند که در تولید رزهای شاخه بریده گلخانهای بیشتر از ارقام هیبرید چای و فلوریباندا به دلیل تولید گل انتهایی، استفاده مینمایند.
1 – : (Hybrid teas) دارای رزهای ساقه بلند و تک گل درشت در انتهای هر ساقه میباشد. شکل گل آنها از انواع کم پر تا پرپرهای مرکز بلند و خیلی پرپر متنوع است. از نظر رنگ، هیبریدهای چای در رنگهای سفید، صورتی، قرمز یا زرد درخشان وجود دارد.
2 – : (Floribundas) رزهای این دسته از نتاج هیبریدهای چای و وردهای پلیآنتا هستند. این گروه گلهای فراوان تولید کرده که اندازه آنها کوچک بوده و بصورت خوشهای هستند. برای جلوگیری از گلدهی جوانههای جانبی، آنها را حذف میکنند. بعضی وردهای فلوریباندا گلهای بسیار پرپری میدهند. این رزها در تمام فصل گل داده و در رنگهای سفید، زرد، نارنجی، صورتی، بنفش و قرمز وجود دارند.
امروزه بیشتر تولیدکنندگان رزهای گلخانهای در جهان از ارقام پیوند شده بر روی پایههای مقاوم و مناسب استفاده میکنند، پایه Rosa manetti در کشور آمریکا و پایههایR. canina و R. indica در کشورهای اروپایی مرسوم میباشند.
اسکلت گلخانه مناسب پرورش گل رز هلندی
اسکلت گلخانه از نوع گالوانیزه وبا لوله های 5 و 6 میباشد که توسط پیچ ومهره به هم اتصال مییابند. ارتفاع سازه بین 5/5 الی 9 متر است که در برخی مناطق با افزایش ارتفاع گلخانه تا 8 متر، امکان افزایش تهویه و میزان دی اکسید کربن را فراهم نموده که در عملکرد و کیفیت محصول موثر میباشد. پایه ها در خاک توسط بتون مهار میشوند، در ایجاد خمها باید دقت شود. گونیا کردن اسکلت گلخانه برای مقاومت در برابر وزش باد شدید بسیار مهم است. میتوان گلخانه را در دو واحد 2500 متری یا حتی یک واحد 5000 متری احداث نمود. در هر حال هر چه فضای گلخانه بیشتر باشد کارآیی فتوسنتز بیشتر شده وگلها با کیفیت بهتر تولید خواهد شد.
پوشش گلخانه انواع مختلفی دارد نظیر پوشش های پلی کربنات، UV، سکوریت و…. میباشند که به لحاظ استقامت و محکمی نوع پلی کربنات مقرون به صرفه است ولی به دلیل اینکه در شروع کار وتأسیس گلخانه هزینه ها بالا بوده مقرون به صرفه است که از نوع پوشش UVاستفاده گردد.
از جمله تجهیزاتی که در گلخانههای مجهز پرورش گل استفاده میشود میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
سیستمهای گرمایشی، سرمایشی و تهویهای مناسب
بستر مناسب جهت کشت
سیستم کنترل اقلیم
پرده انرژی سیوینگ
سیستم فوگر
سیستم تغذیه و آبیاری
سیستم سردخانه و سورتینگ
کشت و پرورش گل رز هلندی
بستر مناسب گلهای رز گلخانهای دارای ویژگیهای زیر میباشد:
ترکیب بستر شامل 35 درصد کوکوپیت، 65 درصد پرلیت با زهکش مناسب میباشد.
فاصله کشت 15 تا 20 سانتیمتر و فاصله راهروها 90 تا 100 سانتیمتر میباشد.
عرض بستر کشت 40سانتیمتر و عمق آن 30 تا 35 سانتیمتر میباشد.
ارتفاع سکوهای کشت از سطح زمین تا لبه بستر 80 تا 90 سانتیمتر و طول آنها 40 سانتیمتر میباشد.
خاک: خاکهای شنی رسی، لومی و یا خاکی که کمی رسی بوده و دارای 10 درصد مواد آلی مناسب میباشد. خاک شنی برای رشد این گیاه مناسب نمیباشد و همچنین از رشد آن در خاکهای آهکی باید خودداری نمود.
PH مناسب این گل در حدود6.5 است ولی PH 5.5 تا 7.5 را میپسندد.
EC مناسب کمتر از ۸/۱ است، اما میزان EC در سیستمهای هیدروپونیک بسته ۷/۰ است.
آبیاری و رطوبت: برای رشد مطلوب نیاز به رطوبت کافی دارند. این میزان رطوبت که با رطوبت سنج اندازه گیری میشود در گلخانههای مناسب پرورش رز در روز 50 درصد و در شب حدود ۶۰ درصد میباشد.
دما : دمای شبانه حدود 16 درجه سانتیگراد برای رشد گیاه مناسب است. دمای 20 تا 21 درجه سانتیگراد در روزهای ابری و 24 تا 28 درجه در روزهای آفتابی بسیار مناسب میباشد و تفاوت بهینه دمای شب و روز 13-10 درجه سانتیگراد است که در این شرایط دمایی گلها بعد از حدود 40 روز آماده برداشت میشوند.
نور: گیاه رز به نور با شدتهای بالا احتیاج دارد. به این دلیل بهترین گلخانه از لحاظ پوشش، گلخانههای شیشهای میباشد. درکشورهای مثل هلند گاهاً به دلیل کمی شدت نور در زمستان از نورهای مصنوعی نیز برای برخی گونهها استفاده مینمایند. اما در ایران بعلت آفتاب فراوان دراکثر استانها نیازی به این کار نمیباشد. معمولاً میزان نور مناسب در گلخانههای مناسب کشت این گل بین ۳۰ تا 3۵ هزار لوکس متغییر است.
تکثیر رز گلخانهای
تکثیر گل رز از طریق قلمه و پیوند میباشد. برای تهیه قلمه باید گیاهان مادری در شرایط مناسب پرورش داده شوند. تهیه قلمه پس از بالغ شدن شاخهها و رسیدن برگها به اندازه نهایی انجام میگیرد.
گیاهان مادری در داخل گلخانه در تمام طول سال در حال رشد دائم هستند، بنابراین میتوان در تمام طول سال از آنها قلمههای برگدار تهیه نمود. قلمهها با یک تا سه گره برداشت شده و تنها برگ انتهایی نگه داشته میشود و برگهای تحتانی حذف میگردد.
قلمه ها را سپس در داخل بستر ریشه زایی قرار میدهند که معمولاً مخلوطی از ماسه، پرلیت و پیت ماس میباشد. پرلیت با دانه بندی متوسط بستر ریشهزایی قابل دسترس و مناسبی است. دمای بین ۲1 تا ۲5 درجه سانتیگرد در محیط بستر باعث ریشه زایی بهتر قلمه ها میگردد.
در تکثیر به روش پیوند، رشد و نمو بهتر پیوندک و افزایش قدرت رشد، تحمل اسیدیته و شوری خاک، تحمل رطوبت نسبی خاک و محیط، مقاومت به آفات و بیماریها، افزایش عمر و دوره زندگی گیاه، سازگاری با شرایط محیطی، مقاومت به سرمای زمستانه بسیار مهم میباشد.
تغذیه
در پرورش گل رز در زمان کاشت باید از کوددهی زیاد اجتناب نمود. معمولا در گلخانهها کود بصورت محلول در آب در اختیار گیاه قرار میگیرد. ازت، پتاسیم، منیزیم و آهن بطور منظم در محلول کودی استفاده میشود، و عناصر ریز مغذی مانند بر، مس، منگنز، مولیبدن بصورت دوره ای به محلول کودی افزوده میشود. نسبت کودی 195: 30: 220 ppm (N:P:K) برای کود دهی رزهای گلخانه ایمناسب است.
هرس و مراقبت
معمولا در گلخانههای رز از روش بندینگ استفاده میگردد که این روش برای رز از جنبه فیزیولوژیکی بسیار مفید میباشد و باعث حفظ برگ بیشتر بر روی بوته و کمک به تجمع هورمونها در جوانه انتهای شاخه های گل دهنده میگردد و شاخه های گل دهنده بزرگتر و قویتر تولید میشود و میتوان عملکرد را تا 20 درصد افزایش داد. در بندینگ حذف شاخه و غنچه گیری انجام میشود. بندینگ را از یک الی 2 سانتیمتر بالای گره ای با جوانه قوی و در خلاف جمعیت رشد جوانه انجام میدهند.
مراقبتهای سالانه در گلخانههای رز در اوایل بهار، اواسط و اواخر بهار، اوایل تابستان، اواسط تابستان و پاییز میباشد.
در اوایل بهار به صورت اصلاح خاک، کاشت بوتهها و پایههای جدید، انجام هرس بهاره قبل از ظهور برگهای جدید، حذف کلیه شاخههای بیمار، خشک، زخمی و شکسته شده، کوددهی اطراف بوتهها توسط سیستم آبیاری قطره ای، احیاء بوتههای ضعیف با کوددهی و هرس مناسب میباشد.
دراواسط و اواخر بهار به صورت کنترل محلهای شکسته بوته و شروع کنترل آفت، ادامه کاشت بوتهها و پایههای جدید میباشد.
در اوایل تابستان مراقبت از طریق کنترل علفهای هرز و کود دهی در صورت نیاز انجام میگیرد.
در اواسط تابستان با حذف گلهای خشک شده، کود دهی، تکثیر بوتهها، کنترل بیماری های قارچی مانند :سفیدک، لک سیاه و زرد، هرس و سر شاخه زنی برای حذف سرشاخههایی که گل دادهاند مراقبت انجام میگیرد.
در پاییز با سفارش بوته های جدید و آماده سازی بستر مناسب اقدام به کشت جدید و یا افزایش سطح کشت مینمایند.
بیماریهای مهم گل رز هلندی
سفیدک پودری ازخطرناکترین بیماریهای قارچی گلهای رز شاخه بریده در گلخانه میباشد. نشانههای بیماری به صورت لکه های سفید مشخص روی برگهای جوان دیده میشود و در حالت شدید برگهای پیچ خورده و به شکل مار پیچ میگردد. رطوبت بالا و دمای 25-18 مناسبترین حالت برای پیشرفت این بیماری است. راههای مبارزه با بیماری شامل:
- استفاده از ارقام مقاوم.
- سمپاشی گوگرد مایع در دمای زیر 30 درجه سانتی گراد.
- هرس شاخه های آلوده به بیماری در انتهای فصل.
لکه سیاه رز به صورت لکه هایی به قطر 2 تا 12 میلی متر در سطح بالای برگ دیده میشود، این لکهها گرد و ابتدا نامنظم هستند و سپس حالت کلروز در کل برگ مشاهده میشوند. همچنین روی گلبرگ ها لکه های ریز قرمز رنگ نیز ممکن است دیده شود. از آنجا که رطوبت در گلخانه قابل کنترل است میتوان از بروز آن جلوگیری نمود. به طوریکه از قرار گرفتن برگها در رطوبت نسبی بالا بیشتر از 12-7 ساعت جلوگیری نمود و همچنین از آبیاری روی سطح گیاه باید اجتناب شود. در برگهای آلوده برای حذف دوران زمستان گذرانی عامل بیماری از قارچ کش مناسب هر 10 تا 15 روز یکبار استفاده شود.
کپک خاکستری بیماری میباشد که به سوختگی گل و جوانه معروف است و در شرایط انباری و حمل و نقل شاخههای بریده رز بیشتر دیده میشود. نشانه های این بیماری بدین صورت است که گلها دیگر نمیتوانند باز شوند و با قارچهای عامل بیماری که به شکل قهوهای یا خاکستری است پوشیده میشود. جوانه های آلوده پژمرده شده و لکه سیاه مایل به خاکستری در قسمت قاعده جوانه در روی ساقه ممکن است تشکیل گردد. حرارت مناسب رشد این بیماری قارچی 15درجه سانتی گراد است و زخمی شدن گیاه موجب حمله قارچ به گیاه میشود. جهت کنترل این بیماری میتوان جوانه ها ،گلها و ساقههای آلوده در گلخانه بعد ازظهور نشانههای بیماری جمع آوری شده و از بین برود .
آفات مهم گل رز هلندی
شته زرد : این آفت به رنگ سبز، صورتی و قهوه ای مایل به قرمز دیده میشود و از بشره گیاهی تغذیه مینماید. سمپاشی با سموم سیستمیک در مبارزه با این آفت بسیار موثر است.
کنه دو نقطه ای (تارعنکبوتی): این کنه به رنگ زرد تا سبز دیده میشود و یکی از مهمترین آفات در گلخانه محسوب میشود. برگهای بوته رز مورد حمله واقع شده و زرد رنگ میگردد و با تشکیل تارهای زیاد توسط کنه گرد آلود به نظر میرسند این آفت در طول سال دارای نسل های زیادی و در دو هفته یک نسل کامل میشود. جهت کنترل آفت باید از کنه کش هایی که برگ سوزی ایجاد نمیکنند استفاده نمود.
برداشت و بسته بندی
در هر فصلي نحوه برداشت گل تغيير ميكند. در زمستان براي اينكه نور بهتري به آن برسد در ارتفاع بالاتر و در تابستان از قسمت پايينتر برداشت انجام ميگیرد. در هنگام برداشت بايد دقت كرد كه از بالاي گره، شاخه را بريد تا بعد از برداشت، گره رشد كرده وتبديل به شاخه گل بعدي شود.
معمولا فاصله بين گره ها 10-5 سانتي متراست. در زمستان، يك گره بالاترنسبت به تابستان برداشت مي شود. بسته بندي رز براساس سايز شاخه ميباشد كه از 40 سانتيمتر شروع شده به 50-60-70-80-90-100 سانتيمترميرسد. معمولا هر 20 شاخه گل رز را داخل يك بسته بندي قرار ميدهند.
قيمت گذاري بسته ها نيز با توجه به سايز آن تعيين ميگردد. سالانه حدود دو ميليون شاخه گل رز هلندی در اين سالن توليد ميشود. رقم Water Dip) صورتي پررنگ) واريته ي پر گلي است. رز قرمز Naomi Red تعداد گل كمتري توليد ميكند. بازار پسندي رز قرمز بيشتر و هميشگي میباشد. گاهي جهت رنگ گيري گل رز، گلهاي سفيد را در داخل سطل حاوي رنگ آبي قرار میدهند، گلبرگها آبي ميشوند و رز قرمز را درون سطل رنگ آبي قرار داده رنگ مشكي ميشود.
در زمان برداشت گلها باید از صدمات مکانیکی، تنشهای رطوبتی و دمایی جلوگیری نمود. کاهش تنفس گیاه و قرار دادن در هوای خنک باعث میشود که تازگی و طراوت همراه گل باشد. برداشت باید در بعد ار ظهرها بدلیل وجود کربوهیدراتها انجام گیرد. گل رز بعد از برداشت به گاز اتیلن بسیار حساس بوده و باعث ریزش گل و جوانه و پیری گل میشود و اگر به مدت 2 ساعت در معرض اتین قرار گیرد خسارت میبیند.
پس از برداشت رز جهت افزایش ماندگاری و عمر گلجای از راهکارهای زیر استفاده میگردد.
- استفاده مواد ضد اتیلن مانند تیوسولفات و – DMCPدی متیل سیلکوپروپان
- جلوگیری ازورود هوا در بافتهای آوندی پس از برداشت زیرا باعث کاهش جذب آن توسط گل بریده میشود.
- استفاده از سوکروز (قند) در محلولهای نگهداری توصیه میگردد.
- pH آب برای افزایش عمر گلجای به 3-4 با استفاده از اسید سیتریک یا سولفات آلومینیم، آبلیمو، مایع سفید کننده، کاهش مییابد.
- بریدن انتهای ساقه در افزایش عمر گل موثر میباشد.
صادرات
تجارت گلهای شاخه بریده به تجارتی سود آور تبدیل شده است. یکی از پرمصرفترین گلهای شاخه بریده گل معروف رز است که به دلیل بازار پسندی زیادی که دارد مشکلی در بحث بازاریابی و فروش آن نسبت به سایر گلهای شاخه بریده نمیباشد. این گل دارای واریته های زیاد و متنوعی میباشد که هر کدام دارای زیبای خاصی هستند. از کشورهای عمده تولیدکننده این گل میتوان هلند، اسپانیا، ایالات متحده آمریکا، انگلستان، کلمبیا، اکوادور، کنیا،آفریقای جنوبی، هندوستان و … را نام برد. همچنین کشورهای اروپایی، آمریکا، کشورهای آسیای میانه و ژاپن از عمده وارد کنندگان گل رز میباشند.
در ایران تولید گل رز بیشتر در استانهای تهران، مرکزی، اصفهان و خوزستان محدود شده است. در استان های کوهستانی ایران به دلیل اختلاف ارتفاع از سطح دریا و اختلاف درجه حرارت شب و روز به یکی از قطبهای تولید گل رز شاخه بریده با کیفیت تبدیل شدهاند.
گل رز در بازارهای جهانی دارای صفات مورد پسند و مهم در صادرات میباشد که از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- دارای شاخه بلند و محکم جهت نگهداری استوارگل باشد.
- اندازه و رنگ مناسب گل رز هلندی که مربوط به رقم مورد نظر است.
- همزمان شکوفا شدن گلها و یکنواختی در مرحله برداشت.
- گلها از انواع رنگ پریدگی، سوختگی، آفات و بیماریها عاری باشند.
- اندازه شاخه ها یکسان باشد.
- شادابی و حمل و نقل مناسب گلها به بازار مقصد.
2)گل داوودی
شرایط نگهداری گل داوودی
گل داوودی
گل داوودی، دومین گل مجبوب جهان بعد از گل رز بوده که محبوبیت این گل بخاطر ظاهر زیبا، ماندگاری بالا و قیمت اقتصادی آن است. اصالت این گل از کشور چین بوده و بعد از آن به ژاپن معرفی شد و امپراتور آن را به عنوان نشان خود برگزید. همچنین مراسمی ژاپنی ها با گل داوودی جشن شادی خود را برگزار می کنند. گل های داوودی به کاهش آلودگی هوا نیز کمک می کنند.
معانی گل داوودی
دسته گل داوودی نماد عمر طولانی، امید و مثبت اندیشی می باشد. رنگ های مختلف این گل دارای معانی مختلفی می باشند. رنگ سفید گل داوودی نشانه صلح و وفاداری بوده و پیام شادی را می دهد. رنگ قرمز آن نماد شور و ایثار و عشق های شورانگیز است و رنگ زرد هسته مرکزی گل داوودی نماد رشد و موفقیت می باشد.
شرایط نگهداری گل داوودی شاخه بریده
حدود نیمی از گلدانی که دسته گل داوودی را در آن نگهداری می کنید، آب ولرم بریزید و بهتر است که در این آب مقداری نگه دارنده مخصوص یا همان غذای گل را اضافه کنید. دقت کنید که باید شاخ و برگ داوودی ها را تا آنجایی که در آب قرار می گیرد، قطع کنید. همچنین از هرس کردن برگ هایی که در آب قرار نمیگیرد خودداری کنید، چون به آب رسانی گیاه کمک می کنند. روزانه انتهای ساقه های داوودی را یک سانتی متر با چاقوی تیز، به صورت اریب و با زاویه قطع کنید. اگر از غذای گل در آب گلدان استفاده می کنید، هر چهار روز و در غیر این صورت یک روز در میان آب گلدان را عوض کنید.
شرایط نگهداری و مراقبت از گل داوودی
برای نگهداری گل داوودی در گلدان باید به موارد زیر دقت کنید:
1- آبیاری مناسب گل داوودی
خاک گلدان داوودی باید همیشه مرطوب باشد، اما باید توجه داشته باشید که خاک حالت غرقاب و خیس پیدا نکند، چون باعث پوسیدگی گیاه شما می شود. رطوبت هوای محیط به رشد بهتر گل داوودی کمک می کند و بهتر است که هفته ای یکبار گل و برگ های گیاه را مه پاشی کنید. رطوبت زیاد نیز باعث زرد شدن برگ ها خواهد شد.
2- نور مورد نیاز گل داوودی
گل داوودی به نور متوسط و کامل خورشید نیاز داشته و بهترین مکان برای نگهدای از آن پشت پنجره های جنوبی آپارتمان است. در صورت عدم وجود نور کافی، بسیاری از غنچه ها باز نخواهد شد.
3- دمای مناسب گل داوودی
انواع گل داوودی محدوده دمایی 12 تا 26 درجه سانتیگراد را می توانند تحمل کنند. گل داوودی به دلیل تنوع بالایی که دارد، محدوده متفاوتی از درجه حرارت را می تواند تحمل کند.
4- خاک مناسب گل داوودی
خاک مناسب برای کاشت گل داوودی در گلدان، مخلوطی از خاک لوم و شن بوده و همچنین ترکیبی از خاك باغچه، كود دامی و خاك جنگلی به نسبت مساوی برای پرورش این گیاه مناسب است.
5- کوددهی گل داوودی
استفاده هفته ای یکبار از کودهای ازته و پتاسه برای این گل بسیار مناسب بوده و همچنین می توانید از کودهای مایع نیترات پتاسیم و نیترات آمونیوم هر دو هفته یکبار تغذیه گیاه را انجام دهید.
انواع گل داوودی
گل داوودی بر اساس رنگ و اندازه، دارای انواع و و اقسام گوناگونی بوده که از جمله آن می توان به داوودی مام، داوودی منگوله ای عنکبوتی، داوودی فوجی، داوودی منگوله ای شقایقی، گل داوودی بنفش، گل داوودی صورتی، گل داوودی مینیاتوری، داوودی تک گل، داوودی تیغ مانند، داوودی عنکبوتی، داوودی رفلکس و خمیده و داوودی قلم مویی و … اشاره کرد.
تکثیر گل داوودی
تکثیر گل داوودی از طریق قلمه زنی صورت می گیرد. قلمه ها را با طول 10 سانتیمتر از شاخه اصلی جدا کرده و هنگام جدا کردن دقت کنید که باید روی شاخه اصلی، دست کم 2 تا 3 برگ برای رشد وجود داشته باشد. قلمه های را در بستری مخلوطی از ماسه و یا پرلیت، در عمق کم خاک بکارید. قلمه ها بعد از 10 روز تا دو هفته ریشه می دهند، زمانی که طول ریشه ها به 3 سانتیمتر رسید باید در گلدان کاشته شوند. دقت کنید که محل کاشت داوودی باید مرطوب و آفتابی باشد.
خواص دارویی گل داوودی
گل داوودی دارای خواص دارویی فراوانی است. گل داوودی دارای خواص ضد التهاب، آرامبخش، آنتی باکتریال، تب بر، کاهنده حرارت و فشار خون می باشد. کاربرد این گل در گذشته، استفاده از ریشه و برگ آن جهت مقاومت بدن در برابر بیماری های زمستانی از جمله تب و سرماخوردگی بوده و همچنین مصرف آن به عنوان داروهای مسکن برای انواع دردها بوده است. از دیگر خواص گل داوودی می توان به درمان دیابت نوع 2، درد قفسه سینه، فشار خون بالا، سردرد، سرگیجه و تورم اشاره نمود.
آفات و بیماری های گل داوودی
رایج ترین نوع بیماری گل داوودی، بیماری های قارچی بوده که به صورت ایجاد لکه هایی لزج بر روی گیاه نمایان شده و باعث پوسیده شدن بافت این گل می شوند. همچنین این قارچ ها ممکن است موجب زردی برگ ها و رشد کم گیاه شوند. برای مبارزه با قارچ ها باید ابتدا برگ های زرد و پوسیده از گیاه جدا شوند و سپس برای از بین بردن رطوبت و خشک کردن فضای بین شاخه و برگ های داوودی، آن را در محلی قرار داده تا هوا در جریان باشد.
اگر سطح زیرین برگ های داوودی مملو از تارعنکبوت بود، بدانید که شته ها و برگ خواران به گیاه شما نفوذ کرده اند، برای مبارزه با این آفات باید با پارچه تمیزی که مرطوب است، تار عنکبوت را پاک کرده و یا هر دو هفته یکبار با سم کنه کش گیاه را سمپاشی کنید.
میزان رشد گل های داوودی
گونه های مختلف داوودی از نظر میزان رشد و اندازه متفاوت هستند و میزان رشد آن ها به مسائل گوناگونی بستگی دارد. گیاهانی که از بذر رشد می کنند ممکن است چندین سال طول بکشد تا به پتانسیل رشد کامل خود برسند. همچنین نحوه مراقبت و نگهداری صحیح از آن ها از طریق آب دادن، کوددهی و سنجش روزانه باعث افزایش قدرت و رشد گیاه می شود.
سوالات متداول نگهداری از گل داوودی
1- قیمت گل داوودی چقدر است؟
قیمت یک دسته متوسط داوودی بین 10 تا 15 هزارتومان می باشد.
2- گل داوودی نماد چیست؟
گل داوودی معمولا در فرهنگ ها و سرزمین های مختلف نماد طول عمر و ماندگاری می باشد.
3- عمر گل داوودی چقدر است؟
این گل زیبا می تواند از دو هفته تا چند ماه زنده و شاداب بماند. گل داوودی به نور خورشید نیاز داشته تا شادابی بیشتری داشته باشد.
3 )گل میخک
روش کاشت گل میخک؛ شرایط رشد، نگهداری، برداشت و استفاده از گل میخک
گل میخک (dianthus) عزیز عطر و رنگی شاد را به حاشیه ها یا ظروف آفتابی می آورند. این گیاه مقاوم و سازگار که با نام pinks نیز شناخته میشود، از گیاهان یکساله کم رشد گرفته تا گیاهان چند ساله بلندتر (مانند میخک) متغیر است. میخک از بهار گاهی تا یخبندان پاییزی دوباره شکوفا می شود. نکات تخصصی ما در مورد کشت گل میخک، برداشت پرباری را تضمین می کند. در این مطلب از سایت ، ما به نحوه کاشت گل میخک (dianthus)، رشد و برداشت، قلمه و تکثیر گل میخک در باغ گیاهی خانه شما و روش برداشت و استفاده از آن پرداخته ایم. با ما همراه باشید.
اطلاعات اساسی در مورد گل میخک
- نام گیاه شناسی: Dianthus spp
- نوع گیاه: گل
- قرارگیری در معرض نور خورشید: خورشید کامل
- pH خاک: خنثی
- زمان شکوفایی: بهار,تابستان
- رنگ گل: رنگ صورتی, رنگ بنفش, قرمز, سفید
- منطقه سختی: 4,5,6,7,8
- ویژگی های خاص: پروانه ها را جذب می کند
گیاه شناس یونانی باستان تئوفراستوس (حدود 371-287 قبل از میلاد ) نام آن را به تیره Dianthus داده است: “گل الهی” ( dios + anthos ). از آن زمان، باغبانها مجذوب جذابیت این گیاهان شدهاند: رایحهای شیرین و تند و شکوفه های حاشیه دار دوستداشتنی در رنگهای مختلف (صورتی، سفید، یاس، زرد، قرمز، دو رنگ). میخک به دلایل زیادی محبوب هستند. آنها علاوه بر مقاوم بودن و سازگاری، گلدهی طولانی نیز دارند و اگر گلهای پژمرده را از بین ببرید، در طول فصل تابستان نیز گل می دهند. عطر آنها دوست داشتنی است – شبیه به میخک. گل ها همچنین پروانه ها، مرغ مگس خوار و دیگر گرده افشان ها را به باغ جذب می کنند. و در برابر گوزن مقاوم هستند. نام رایج pinks به دلیل رایج ترین رنگ آنها (صورتی شدید) نیست، بلکه به خاطر لبه های لبه دار منحصر به فرد شکوفه های 5 گلبرگ آنها است که به نظر می رسد با قیچی صورتی بریده شده اند.
گل میخک چند ساله است یا یک ساله؟
دیانتوزها می توانند سالانه، دو ساله یا چند ساله باشند. جنس Dianthuses بیش از 300 گونه را پوشش می دهد. به عنوان مورد علاقه باغبانان، آنها به طور گسترده پرورش داده شده اند و هیبرید شده اند. بیشتر واریته ها 10 تا 20 اینچ ارتفاع دارند، اما واریته های میخک از پوشش های زمین خزنده سالانه تا گیاهان چند ساله با ساقه بلند 24 اینچی (مثل میخک) مناسب برای برش می باشند. این جنس همچنین شامل Sweet Williams ( D. barbatus ) است که چند ساله دوساله یا کوتاه مدت هستند. بسته به تنوع،میخک ها به مرزهای باغ آفتابی، باغ های سنگی یا ظروف شادی می بخشند. آنها به ویژه هنگامی که با هم جمع می شوند به عنوان گیاهان بستر عالی به نظر می رسند.
کاشت گل میخک
میخک ها به آفتاب کامل نیاز دارند (آنها در سایه رشد نمی کنند) و خاک با زهکشی خوب (آب ایستاده باعث پوسیدگی ریشه ها می شود). در صورت لزوم زهکشی خاک را بهبود بخشید (مثلاً با خاک سنگین مخلوط کنید).
زمان کاشت گل میخک
- در اوایل بهار زمانی که سرمای خفیف هنوز امکان پذیر است، بذر را مستقیماً در خارج از منزل بکارید. اگر گیاه کوچکی را پیوند زده اید، در ماه های سردتر در بهار یا پاییز بکارید تا ریشه های عمیق را تشویق کنید.
- اگر بذرها را در داخل خانه بکارید، 10 تا 12 هفته قبل از آخرین یخبندان بهاره شروع کنید.
نحوه کاشت گل میخک
- هنگام کاشت مستقیم در فضای باز، فقط به آرامی با خاک بپوشانید. بذرها برای جوانه زدن نیاز به نور دارند.
- در صورت نشاء، گیاهان را با فاصله 6 تا 12 اینچ از هم (بسته به تنوع) برای گردش هوا خوب بکارید. طوری تنظیم کنید که تاج با سطح خاک همسطح باشد و کمی آب کنید.
- اگر بذرها را در داخل خانه بکارید، دانه ها را به آرامی در محیط گلدان مرطوب فشار دهید. به آرامی بپوشانید و مرطوب نگه دارید. حرارت پایین را اعمال کنید. هنگامی که نهال ها در خاک شکستند، سینی های بذر را در یک پنجره آفتاب گیر قرار دهید. جوانه زدن یک ساله در حدود 10 روز، چند ساله در 3 هفته. نهال ها را زمانی که چهار دسته برگی دارند و خطر سرمازدگی وجود ندارد سفت کنید و پیوند بزنید.
رشد گل میخک
- اجتناب از مالچ، به خصوص نزدیک به ساقه. گردش هوای خوب برای جلوگیری از پوسیدگی طوقه مورد نیاز است.
- فقط زمانی آبیاری کنید که خاک خشک شده باشد و مراقب باشید زیاد آبیاری نکنید.
- چند بار در طول فصل رشد با کود متعادل (مقادیر مساوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم) یا کود گوجه فرنگی غنی از فسفات کوددهی کنید.
- گلهای پژمرده سر مرده، ساقهها را نیز برای شکوفههای بیشتر جدا میکنند.
- گیاهان را پس از گلدهی در اواخر تابستان برش دهید تا دسته دوم گل را در اواخر فصل تشویق کنید.
- اگر شکوفه ها برداشته نشوند، بسیاری از واریته ها خود دانه می شوند.
- در پایان فصل، شاخ و برگ های همیشه سبز را برای پاییز و زمستان بگذارید یا ساقه ها را تا 1 تا 2 اینچ بالاتر از سطح خاک برش دهید.
- گیاهان مستقر را هر 2 تا 3 سال در اوایل بهار یا پس از گلدهی تقسیم کنید.
واریته های توصیه شده گل میخک
خانواده میخک ها شامل بیش از 300 گونه و صدها گونه هیبریدی است. طبق گفته انجمن Dianthus آمریکای شمالی، اینها بهترین گونه ها برای باغچه های خانگی هستند:
- Hardy rock garden pinks: میخک های آلپ (Dianthus alpinus ) و میخک های چدار (D. gratianopolitanus) و هیبریدهای آنها. گلهای کوچک با رایحه قوی روی گیاهان 2 تا 6 اینچی. برگ های سبز خاکستری چمن؛ مقاوم در مناطق 3 تا 9
- Cottage pinks (D. plumarius): گلهایی با رایحه میخک، یاسی-صورتی. شاخ و برگ های علف مانند، 12 تا 15 اینچ بلند. سر مرده برای شکوفایی مجدد در پاییز; مقاوم در مناطق 3 تا 9
- China pinks (D. chinensis): گلهایی با معطر ملایم روی ساقه های 6 تا 10 اینچی بلند روی تپه هایی با ارتفاع 3 تا 4 اینچ. گیاهان چند ساله مقاوم در مناطق 7 تا 10
سر خوشهها ، به عنوان مثال، ویلیام شیرین (D. barbatus) : دستههایی از گلهای سفید، صورتی، قرمز یا ماهی قزل آلا تک یا دوتایی روی ساقههای 12 تا 24 اینچی بلند. چند ساله سالانه، دو ساله یا کوتاه مدت؛ مقاوم در مناطق 3 تا 9 - Clusterheads, e.g. Sweet William (D. barbatus): شکوفه های چند گلبرگ روی ساقه های 12 تا 24 اینچی. شاخ و برگ مجعد، سبز آبی؛ مقاوم در مناطق 5 تا 8. میخک های مرزی چند ساله مقاوم (با نام مستعار “میخک های وحشی”) را به جای گونه های حساس به سرما که نیاز به گلخانه دارند، انتخاب کنید.
گونه های معطر متفرقه مقاوم در مناطق 3 تا 8 عبارتند از:
- Sand pink (D. arenarius) : قد 6 تا 10 اینچ با حاشیه عمیق، شکوفه های سفید
- Noe’s pink (D. petraeus ssp. noeanus): گونهای آلپ با گلهای سفید
- Superb pink (D. superbus): با نام مستعار صورتی حاشیهدار، بهخاطر گلبرگهای پر و عمیق آن.
- Grenadin Yellow’ (D. caryophyllus) : قد 16 تا 20 اینچ، شکوفه های زرد کرمی
برداشت گل میخک
میخک گلهای شاخه بریده عالی می سازد. بسیاری از واریته ها دارای رایحه ای تند و ماندگاری طولانی 7 تا 21 روزه هستند. برای چیدمان گل ها را زمانی که تازه باز می شوند، ببرید. پایین ساقه ها را به صورت مایل، درست بالای یک گره روی ساقه ببرید. برگ های غوطه ور در آب را بردارید. هر 3 روز یکبار آب را تعویض کنید. بعد از 1 هفته ساقه ها را مجددا برش دهید.
نکته: در زمان تودور و ادوارد میخک نامهای مختلفی داشت. گل گلی و گوش قرقاول. به میخک کلبه ای و صورتی میخکی نیز معروف است. گلبرگ های گل میخک خوراکی هستند. قبل از استفاده، پایه گلبرگ تلخ را بردارید و دور بریزید.
آفات و بیماری های گل میخک
- دیانتوس در برابر گوزن مقاوم است.
-
بیماری ها :
زردآلوی – سوختگی بوتریتیس – لکه برگی – پوسیدگی ریشه و ساقه – زنگ زدگی – پژمردگی
- آفات : شته ها ، ملخ ها، راب ها و حلزون ها ، حشرات بذرپاش
آشپزی با گل میخک
گلهای میخک خوراکی هستند. گاهی اوقات گلبرگ ها را شیرین می کنند و به عنوان تزئین خوراکی استفاده می کنند. پایه گلبرگ تلخ را قبل از مصرف دور بریزید و از بلعیدن شاخ و برگ و ساقه آن خودداری کنید، زیرا می توانند باعث سوء هاضمه شوند.
سخن آخر
در این پست ما به اطلاعات اساسی در مورد گل میخک؛ کاشت؛ رشد و برداشت گل میخک پرداختیم. امیدواریم این روش ها به شما در کاشت و پرورش گل میخک کمک کرده باشند. در صورت مفید بودن مقاله، لطفاً آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.
4)گل گلایول
گل گلایل: آشنایی با یکی از زیباترین گلها
گل گلایل، که به فرانسوی با نام “glaïeul” شناخته میشود و نام علمی آن “Gladiolus” است، یکی از سردههای زیبا و محبوب گیاهان گلدار است. این گل با غده مستور از پوشینههای توری یا الیافی و برگهای پهن که خطی یا شمشیری هستند، جذابیت خاصی به باغها و محیطهای سبز میبخشد. همچنین در این مطلب، به بررسی روشهای نگهداری، کاشت و تکثیر گل گلایل و بررسی بیماریها و آفات آن خواهیم پرداخت. آماده شوید تا در دنیای زیبای گل گلایل سفری فراموشنشدنی را آغاز کنیم.😉💕
درباره گلایل
این گیاهان گلدار دوست داشتنی بخشی از خانواده زنبق (Iridaceae) هستند و معمولاً به عنوان “glads” شناخته می شوند. گلایلها در رنگ و اندازه های زیادی در دسترس هستند. از هیبریدهای کوچکتر که کاملاً در ظروف قرار می گیرند تا هیبرید با گل های بزرگ Grandiflora.
معمولترین گلایلها معمولاً بین 50 تا 150 سانتی متر ارتفاع دارند. اما گلایل گلهایی در اندازههای متفاوت هستند؛ از شکوفههای «مینیاتوری» با قطر کمتر از 3 اینچ تا گلهای «غولپیکر» بزرگتر از 5 اینچ! گونه های بلندتر گلایل، اغلب در پشت باغ قرار می گیرند تا به خوبی گیاهان کوتاهتر را تکمیل کنند.
گلایل نماد چیست؟ سمبل گل گلایول
گل گلایل نمادی از احترام است و به همین دلیل این گل با رنگ سفید برای ترحیم بسیار کاربرد دارد. در واقع گلایل سمبلی از آرامش و ادای احترام است.
یاد بگیرید چگونه گلایل های زیبا را بکارید و از آنها مراقبت کنید
نکات کاشتن
برای برخورداری از بهترین شکوفه ها، گلایولها را در آفتاب کامل (6 تا 8 ساعت نور خورشید در روز) در خاکی با زهکشی خوب که نسبتاً حاصلخیز است بکارید. این گل ها در خاک سنگین و خیس عملکرد خوبی نخواهند داشت. کمپوست (هوموس) را در خاک خود مخلوط کنید تا قوام و حاصلخیزی را بهبود بخشد.
زمان کاشت گلایل
زمانی که خطر یخبندان و سرما برطرف شد و خاک تا حداقل 55 درجه فارنهایت (13 درجه سانتیگراد) گرم شد، کاشت پیاز گلایل را در بهار شروع کنید.
از آخرین تاریخ یخبندان تا اوایل تابستان، هر ده روز یا بیشتر، یک دور دیگر پیازش را بکارید. این منجر به شکوفه های مداوم تا اوایل پاییز می شود!
بسته به تنوع، بین 60 تا 90 روز از زمان کاشت پیاز گلایل طول می کشد تا پیازها ریشه دار شوند، رشد کنند و شکوفا شوند.
نحوه کاشت گلایول
- باغ خود را آماده کنید تا خاک را به عمق حدود 30 تا 40 سانتی متر شل کنید. پس از شل شدن خاک، یک لایه 5 تا 10 سانتی از کمپوست یا کود دامی کهنه شده مخلوط کنید.
- برای اطمینان از شکوفههای بزرگ، پیازهایی بکارید که قطرشان 3.5 سانتی متر یا بیشتر باشد.
- پیاز گلایل را در سوراخی به عمق 10 سانتی متر قرار دهید و انتهای نوک تیز آن رو به بالا باشد. با خاک بپوشانید و محکم فشار دهید.
- پیازها را با فاصله 15 تا 20 سانتی متر از هم فاصله دهید.
- اگر گلایلی را عمدتاً برای گل های شاخه بریده پرورش می دهید، آنها را در ردیف بکارید. نگهداری از گیاهان و برداشت گل های گلایل به این صورت آسان تر است.
- اگر گلایل با گلهای دیگر در حاشیه یا بستر یکساله کاشته میشود، پیازها را در گروههای ۷ تایی یا بیشتر بکارید تا بهترین برداشت را داشته باشید.
- در هنگام کاشت، پیازها را کاملا آبیاری کنید.
- اگر در حال کاشت واریتههای بلند( گونه های بلند) هستید، حتما آنها را در زمان کاشت، با میخ بکارید. مراقب باشید که با میخ ها به پیاز گل آسیب نرسانید.
چگونه گلایل را بهتر پرورش دهیم
- برای مرطوب نگه داشتن خاک و جلوگیری از علف های هرز، یک لایه مالچ 2 تا 4 اینچی در اطراف گلایل های خود قرار دهید.
- اگر کمتر از 2 سانتی متر در هفته باران می بارد، گیاهان خود را به طور منظم در طول تابستان آبیاری کنید. در غیر این صورت، زمانی که در حال رشد هستند به آنها آبیاری کنید تا خاک مرطوب بماند.
- گلهای پژمرده/مرده را بردارید تا از شکوفایی مداوم اطمینان حاصل کنید. هنگامی که تمام گل های یک ساقه از بین رفت، ساقه را در حدود 2 تا 3 اینچ بالاتر از خاک جدا کنید.
- حتماً گیاه را دست نخورده بگذارید تا بتواند بالغ شود.
ذخیره پیاز گلایل
- برای نگهداری در زمستان، بهتر است پیاز گل گلایل را بردارید و ذخیره کنید. نکات زیر را دنبال کنید:
- از بیل استفاده کنید و کل گیاه را حفر کنید و قسمت بالایی آن را بگیرید تا آن را از خاک بیرون بیاورید. از کبودی یا زخمی شدن پیازها در حین حفاری جلوگیری کنید. تمام خاک های سست را تکان دهید (آنها را نشویید) و پیازهای آسیب دیده را دور بریزید. ساقه را تا 3 تا 5 سانتی متر بالاتر از پیاز برش دهید. اگر می خواهید پیازهای کوچک را جداگانه ذخیره کنید. اگر آنها را هر بهار دوباره بکارید، طی 2 تا 3 سال شکوفا می شوند.
- اگر هوا مساعد باشد اجازه دهید پیازها به مدت 1 یا 2 روز در آفتاب خشک شوند. خاک اضافی را الک کنید و یازها را در تخت یا سینی های چوبی قرار دهید. در یک مکان گرم و هوا به مدت 2-3 هفته درمان کنید. قدیمی ترین پیاز های پایینی (از پایه های جدید) را بردارید و دور بیندازید.
- پوسته های روی پیازها را جدا نکنید.
- برای جلوگیری از مشکلات بیماری، پیازها را با یک قارچ کش (“گرد و غبار حباب”) گردگیری کنید.
- پیازها را در کیسه های کاغذی یا پارچه ای، جوراب شلواری یا کیسه های پیاز قدیمی نگهداری کنید. ظروف را روی هم قرار دهید یا آویزان کنید تا هوا بتواند در میان آنها حرکت کند. پیاز گلایل را در دمای 35 تا 45 درجه فارنهایت (2 تا 7 درجه سانتیگراد) در رطوبت کم نگهداری کنید. یک زیرزمین خنک کاملا مناسب است. اجازه ندهید پیازها یخ بزنند.
- این پیاز ها را در بهار دوباره بکارید تا یک سال دیگر شکوفه های زیبا داشته باشید.
انواع گلایل های پیشنهادی
گلایلل ها در اندازه ها و رنگ های مختلفی وجود دارند که محبوب ترین آنها بخشی از گروه های هیبریدی زیر است:
هیبریدهای گراندی فلورا: اینها گلایول های کلاسیک هستند که مقدار زیادی شکوفه های بزرگ (5 تا 6 اینچی) در طیف رنگی تولید می کنند. این گیاهان ساقههای گلی تولید میکنند که ارتفاع آنها به 4 فوت میرسد و در زمستان مقاوم هستند.
هیبریدهای کوتوله گراندی فلورا: این گلدستههای مینیاتوری انتخابی عالی برای ظروف و باغهای برش هستند، زیرا گلهای آنها تقریباً نصف اندازه گراندی فلورا هستند و ساقههای کوتاهتر آنها معمولاً نیازی به چنگ زدن ندارند. آنها همچنین در زمستان مقاوم هستند. گلایل های گلامینی در این گروه قرار می گیرند. آنها در برابر آفات مقاوم هستند و در آفتاب کامل یا نیمه سایه گل می دهند.
هیبرید Nanus: این گلادیول های کوچکتر بسیار شبیه Grandifloras هستند، اما گل های زیادی تولید نمی کنند. آنها تمایل دارند که بیش از حدود 2 فوت ارتفاع نداشته باشند، که آنها را برای ظروف یا فضاهای کوچک مناسب می کند.
برخی از انواع گلایول خاص عبارتند از:
- “ستاره سیاه” که دارای شکوفه های بنفش مایل به قرمز عمیق است
- “Candyman” به خاطر گل های صورتی زیبا و عمیقش
- «Costa» که گلهای ژولیده به رنگ آبی-بنفش را به نمایش میگذارد
- «پایان رویا» که گیاه پسزمینه خوبی است زیرا سنبله گل آن تا 3 فوت بلند است (و دارای گلهای نارنجی روشن با مرکز زرد بزرگ است)
- “زمان سرگرمی”، که دارای گل های زرد با لبه های قرمز است
- “زمان سبز”، برای گل های سبز لیمویی غیرمعمولش
- “Prins Claus” که دارای گل های سفید با پاشیدن رنگ صورتی روی گلبرگ هایش است
- “پریسیلا” که گلهای سفید مایل به زرد با مرکز زرد و لبه صورتی تولید می کند.
برداشت
برای بریدن گلدسته برای دسته گل و محصولات گل دیگر، نکات زیر را دنبال کنید:
- ساقه های گل را صبح زود یا شب ببرید نه در گرمای روز.
- از یک چاقوی تیز استفاده کنید و یک سطل آب ولرم را به تخت گل بیاورید. ساقه ها را به صورت مورب برش دهید و در سطل قرار دهید.
- ساقه ها را فقط با یک یا دو گل باز ببرید. بقیه جوانه ها بعد از گذاشتن آنها در گلدان باز می شوند. اگر می خواهید از پیازها استفاده مجدد کنید، حداقل چهار برگ را روی گیاه بگذارید.
- سطل با گل ها را برای چند ساعت در یک مکان تاریک خنک قرار دهید و سپس آنها را در گلدان بچینید.
- گلهای کم رنگ پایین را بردارید و هر چند روز یکبار حدود 1 اینچ از پایین هر ساقه گل ببرید.
آفات / بیماری ها
- پوسیدگی پیاز گلایول (پژمردگی فوزاریوم)
- قالب خاکستری
- ویروس ها
- ستاره زرد
- کنه های عنکبوتی
- تریپس
- شته ها
5)گل شمعدانی
با نحوه ی کاشت و تکثیر گل شمعدانی آشنا شوید
همهی ما با شنیدن نام گل شمعدانی، تصاویر زیبای حیاط های نقلی و حوض دار خانه های قدیمی در ذهنمان سبز میشود. همان هایی که گلدان های شمعدانی قرمز و نارنجی و صورتی برروی پله ها و لبههای حوض آنها خود نمایی میکرد. شمعدانی گیاهی زیبا و مقاوم است که قبلا به طور کامل با شرایط نگهداری آن آشنا شدهایم. اما در این مقاله میخواهیم با روش قلمه زدن شمعدانی آشنا شویم تا برای همیشه این گیاه گلدار زیبا را داشته باشیم و با تکثیر آن، این زیبایی را به عزیزانمان نیز هدیه دهیم.
انواع روش تکثیر شمعدانی :
تکثیر شمعدانی معمولا به دو روش 1. کاشت بذر و 2. قلمه زدن انجام می شود که روش قلمه زدن شمعدانی بسیار ساده تر و متداول تر است. تکثیر شمعدانی بسیار ساده اما پر نکته است و جزئیاتی مانند زمان قلمه زدن شمعدانی ( بهار تا اواسط پاییز ) و طریقه نگهداری از قلمه ها و بذر ها، برای داشتن گیاهی جدید و زیبا تاثیر بسزایی دارد. در ابتدا با روش قلمه زدن شمعدانی آشنا میشویم :
1. قلمه زدن شمعدانی :
گام اول :
برای تکثیر شمعدانی به این روش از ساقه های سبز اصلی و چوب مانند شمعدانی استفاده میکنیم. در ابتدا قلمه های با اندازه های حدود 8-12 سانتیمتر دارای 2 یا 3 گره را از گیاه اصلی جدا میکنیم.توجه داشته باشید که حتما اینکار را با چاقوی تیز و یا قیچی باغبانی انجام دهید.
گام دوم :
بعد از بریدن قلمه، همهی برگها و شاخه های اضافی روی آن را حذف میکنیم به طوری که تا 5 سانتی متر فقط ساقه بماند. برگ های موجود در انتهای قلمه را نگه میداریم و اگر برگی در بین آنها وجود دارد که بریده شده است و یا ظاهری بیمار دارد را نیز حذف میکنیم.
گام سوم :
برای گرفتن نتیجه بهتر و سریعتر می توانید انتهای ساقه را درون هورمون ریشه زایی فرو کنید. این هورمون هم سرعت ریشه زایی را بالا میبرد و هم آلودگی های بعد از قرار گرفتن ساقه در خاک، که ممکن است باعث بیماری قلمه شمعدانی بشود را کاهش میدهد.
گام چهارم :
قلمه ها را میتوان در خاک و کود آماده و یا مخلوط کوکو پیت و پرلیت کاشت. بعد از کاشتن قلمه ها، آنها را به مدت یک هفته در محیطی نیمه تاریک نگهداری کنید تا انرژی گیاه به جای رشد برگ، محدود به ریشه زایی شود. بعد از این طی این مدت قلمه را به مکانی پرنور، مانند کنار پنجره منتقل کنید.
گام پنجم :
برای حفظ رطوبت گیاه، راههای زیادی وجود دارد و یکی از این راهها کشیدن یک کیسه پلاستیکی روشن برروی گلدان است. توجه داشته باشید که در این مدت، قلمهها را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید و سعی کنید بستر کاشت مرطوب باشد.
گام ششم :
اگر از نایلون بر روی قلمه ها استفاده کردهاید باید توجه داشته باشید که در صورت وجود نداشتن تهویه مناسب، قلمه ها کپک خواهند زد. پس یا روی نایلون سوراخ های ریزی ایجاد کنید که هوا جریان داشته باشد و یا هر روز نایلون را از روی آنها بردارید تا قلمهها هوا بخورند.
گام هفتم :
در بهترین شرایط 3 الی 4 هفته و در بدترین شرایط 6 الی 8 هفته، ریشه دهی قلمه ها زمان میبرد. اگر تکثیر را از اواسط بهار آغاز کرده باشید، بعد از ریشه دهی قلمه، هوا رو به گرمی میرود فصل رشد آنها آغاز میشود. در این زمان بهتر است یک گلدان برای قرار دادن قلمه ها در نظر بگیرید. بعد از قرار دادن آنها در گلدان اصلی، قلمه را سرزنی کنید تا گیاه به رشد شاخه های جانبی تشویق شود و گلدانتان پر شود. در صورت مهیا بودن همهی شرایط، بعد از چند هفته شما یک گلدان شمعدانی زیبا و پر خواهید داشت.
تا اینجا قلمه زدن شمعدانی را فراگرفتیم، با ما همراه باشید تا در ادامه با تکثیر شمعدانی از طریق بذر نیز آشنا شویم.
2. روش تکثیر شمعدانی با بذر :
گام اول :
در ابتدا سوراخهایی با عمق حدود نیم سانتیمتر و با قطری دو برابر قطر بذر روی خاک ایجاد میکنیم. از خاک کوکوپیت یا ترکیب پیت ماس استفاده میکنیم. بذر را درون سوراخ ها گذاشته و روی آن خاک میریزیم و سپس روی آن را به آرامی با آب پاش مرطوب کرده و با نایلون میپوشانیم و در دمای 20 درجه قرار میدهیم.
گام دوم :
در این مرحله باید بسیار مراقب باشید که گیاه کپک نزند برای جلوگیری از این مشکل هر چند وقت یکبار هوادهی را انجام دهید.
گام سوم :
مدت 3 الی 7 روز زمان میبرد تا بذرها جوانه زنی کنند و در این مدت باید توجه کرد که هر موقع خاک خشک شد با اسپری خاک را مرطوب کرد.
گام چهارم :
زمانی که جوانه ها برگدار شدند روی نایلون یک سوراخ ایجاد کرده و در محلی نورگیر با نور غیر مستقیم قرار میدهیم. بعد از یک هفته سوراخ دیگری ایجاد کرده و این کار را انقدر در طول زمان انجام میدهیم تا گیاه به هوای بیرون عادت کند. بعد از چند هفته گلدان ها حاوی ساقه ها و برگهای زیبای شمعدانی خواهد شد و میتوانید از این گل زیبا نهایت لذت را ببرید.
6)کاکتوس ها
نگهداری کاکتوس در منزل
معرفی گیاه کاکتوس
کاکتوس ها از جمله جذابترین و متنوع ترین گیاهان خانگی هستند. تعداد بالای گونه های گیاهی کاکتوس ها و ساکولنت ها با توجه به ظاهر جذاب و متفاوت، سبک زندگی خاص، نگهداری و پرورش آسان در بسیاری از گونه ها و گل های لطیف و زیبایشان، طرفداران زیادی دارند. گیاه کاکتوس به خودی خود رشد کرده و جزو گیاهان مقاوم بوده و نگهداری از آن ها بسیار راحت است، اما به مراقبت و توجه نیاز دارند تا سالم بمانند و رشد کنند.
با گسترش آپارتمان نشینی و زندگی پر مشغله امروزی سال به سال بر تعداد پرورش دهندگان این گیاهان افزوده می شود. با توجه به استقامت و بردباری کاکتوس ها نسبت به شرایط محیطی حتی افراد پر مشغله یا تازه کار هم قادر به پرورش این گیاهان صبور خواهند بود.
اصول نگهداری گیاه کاکتوس
جهت نگهداری کاکتوس در منزل، باید مطمئن شوید که مقدار مناسب نور خورشید، خاک مناسب، دما و آبیاری را تامین خواهید کرد.
نور مورد نیاز کاکتوس
نگهداری کاکتوس ها و ساکولنت ها بدون نور آفتاب امکان پذیر نمی باشد و یکی از مشکلات پرورش و نگهداری کاکتوس ها در منزل و آپارتمان کمبود نور است. کاکتوس ها روزانه به حدود 6 ساعت نور نیاز دارند که می توان با قرار دادن آن ها در پشت پنجره یا مکان های نورگیر در منزل، نور مورد نیاز را تأمین کرد. در صورتی که خانه شما اصلا مکان نورگیری ندارد، می توانید از نورهای مصنوعی استفاده کنید.
در صورتی که کاکتوس ها نور کافی دریافت نکنند، رشد آن ها باریک و دچار رنگ پریدگی شده و ممکن است گیاه شروع به ارتجاع کند که به عنوان کمبود کلروفیل شناخته می شود. همچنین اگر کاکتوس نور بیش از حد دریافت کند، ممکن است سفید شود یا هاله های نارنجی، زرد ایجاد شود. همچنین خورشید می تواند با تابش مستقیم، گیاه را بسوزاند، بنابراین اگر گیاه را پشت پنجره می گذارید، مراقب باشید.
دما مناسب کاکتوس
کاکتوس ها تغییرات دمایی را به خوبی تحمل میکنند ولی دمای 5 تا 40 درجه سانتی گراد مناسب آن ها بوده و دمای خارج از این محدوده می تواند به کاکتوس ها آسیب برساند. میزان تحمل دمایی به نوع کاکتوس، شرایط محیطی، و اندازه گیاه بستگی دارد. در زمستان بهتر است در مکانی خنک نگهداری کنید تا در بهار هم رشد بیشتری داشته باشد و هم اینکه کاکتوس شما گل بدهد.
خاک مورد نیاز کاکتوس
داشتن خاک مناسب یکی از موارد ضروری در پرورش کاکتوس ها می باشد. ترکیب خاک مناسب برای کاکتوس ها ترکیبی از ماسه و پیت ماس و مقدار بسیار کمی ورمی می تواند باشد. ریشه کاکتوس ها به شدت مستعد پوسیدگی می باشد و در صورتی که آب بیش از حد در خاک باقی بماند یا گلدان زهکشی مناسبی نداشته باشد، سریعا ریشه گیاه دچار پوسیدگی خواهد شد.
آبیاری مناسب کاکتوس
یکی از اصول مهم و حیاتی جهت نگهداری کاکتوس در منزل ، میزان آبیاری می باشد. میزان نیاز آبیاری کاکتوس ها به عواملی مانند نوع کاکتوس، شرایط محیطی مانند رطوبت و دما، اندازه گیاه و خاک گلدان بستگی دارد. به طوری کلی در فصل رشد هفته ای یک بار آبیاری کامل نیاز دارند و در فصل خواب هر ماه یک بار کافی می باشد. در فاصله بین دو آبیاری اجازه دهید خاک کاملا خشک شود. عدم جذب آب و خیس ماندن خاک نشانه پوسیدگی ریشه و بیماری گیاه می باشد.
تکثیر گیاه کاکتوس
بهترین زمان برای تکثیر کاکتوس بهار است اما در فصل های دیگر نیز می توان این کار را انجام داد. برای تکثیر کاکتوس از روش قلمه زنی استفاده می کنیم زیرا کاکتوس ها از راه قلمه زدن به راحتی تکثیر می شوند. برای قلمه زدن از چاقویی تیز استفاده کنید. قبل از قرار دادن کاکتوس در خاک برای جلوگیری از بین رفتن کاکتوس و پوسیدگی آن چند روزی آن را در سایه برای خشک شدن قسمت بریده شده قرار دهید. پس از این دوره آن را در گلدانی با زهکشی مناسب قرار دهید و آبیاری کنید. پس از چند هفته ریشه ها ظاهر می شوند.
بیماری ها و آفات کاکتوس
اگر به یک مسئله برخورد کردید، سریعا اقدام به مقابله با آفات و بیماری ها کنید تا کاکتوسی سالم و زیبا داشته باشید. بزرگترین مشکل برای صاحبان کاکتوس، آبیاری بیش از حد است. اما این مشکل تنها با کمی دقت قابل حل است. آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی ساقه و ریشه گیاه می شود و متاسفانه هنگامی که ریشه کاکتوس بپوسد یا حتی پوسیدگی در آن آغاز شود، دیگر نمی توان گیاه را نجات داد.
آفت های کاکتوس نسبتا کم هستند، اما هنگام خرید کاکتوس توجه کنید که حشره ای مشکوک روی آن لانه نکرده باشد. شپشک ها، کنه ها و قارچ ها مهم ترین آفات کاکتوس هستند که می توانند گیاه شما را بیمار کنند. بهتر است که کاکتوس های تازه خریداری شده را ابتدا چند هفته ای قرنطینه کنید و جدا از سایر کاکتوس ها نگهداری کنید و پس از اطمینان از سلامت، آن ها را در کنار سایر کاکتوس ها قرار دهید. در صورتی که آفات کاکتوس به سراغ گیاه شما آمدند، با اندکی حشره کش می توانید آن ها را از بین ببرید.
گلدهی کاکتوس
در صورت رعایت نکات مهم برای گلدهی کاکتوس ، گیاه شما حتما گل می دهد. به عنوان مثال تا زمانی که گیاه کاکتوس به سن گلدهی نرسد، هر قدر هم کود یا نور گیاه مناسب باشد، گل نمی دهد. بستر مناسب خاک کاکتوس معمولا باید متخلخل باشد. نور و آبیاری مناسب و کوددهی منظم با کودهای پتاس بالا در فصل رشد برای گلدهی کاکتوس، بسیار ضروری است.
فراهم کردن فصل خواب کاکتوس برای گلدهی آن ضروری بوده به طوریکه وقتی هوا سرد می شود کاکتوس خودش را برای استراحت آماده می کند، در این فصل باید آبیاری را محدود کنید. در فصل گلدهی کاکتوس کوددهی را کم کرده، ماهانه یا سه ماهی یکبار انجام دهید. همچنین باید دما را پایین نگه داریم تا حدی که گل کاکتوس دچار آسیب نشود.
تعویض گلدان کاکتوس
معمولا زمانی که کاکتوسی را می خرید، مدت زیادی از رشد آن در گلدان فعلی گذشته است و به احتمال زیاد به یک تغییر گلدان نیاز دارد. گلدانی را انتخاب کنید که تنها اندکی از گلدان فعلی بزرگتر باشد، زیرا فضای بیش از حد به آبیاری بیش از اندازه منجر می شود. در ضمن توجه کنید که ته گلدان سوراخ هایی برای خروج آب اضافه موجود باشد، زیرا بدون وجود آن ها، کاکتوس پوسیده شده و منجر به مرگ کاکتوس می شود. این کاکتوس تا یک هفته پس از تعویض گلدان نباید در معرض نور شدید آفتاب قرار بگیرد و آبیاری آن نیز باید به اندازه باشد تا بتواند به محیط جدید عادت کند. اگر امکان دارد، هنگام تعویض گلدان بهتر است گلدان قبلی را بشکنید و گیاه را از آن خارج نمایید. زیرا خارج کردن کاکتوس با بیلچه موجب زخمی شدن ریشه می شود. مقداری خاک کاکتوس تازه در ته گلدان ریخته و کاکتوس را روی آن قرار دهید و اطراف آن را با خاک بیشتر پر کنید.
سوالات متداول نگهداری کاکتوس در منزل
بهترین زمان برای تهیه کاکتوس ها چه زمانی است؟
هر چند کاکتوس ها در تمام مدت سال در گل فروشی ها، فروشگاه های لوازم خانگی و حتی سوپرمارکت ها به فروش می رسند، اما بهترین فصل تهیه آن ها تابستان است.
علت چروک شدن کاکتوس چیست؟
چروک شدن و خم شدن کاکتوس های ستونی می تواند نشانه کم آبی باشد. که با آبیاری مجدد به حالت اولیه بر می گردند، ولی اگر مدت زمان بی آبی طولانی شود باعث خراب شدن و مرگ گیاه می شود.
علت قهوه ای شدن کاکتوس چیست؟
یکی از نشانه های زیاد بودن میزان نور تغییر رنگ کاکتوس ها و ساکولنت ها به قرمز و قهوه ای می باشد که باید میزان نور را کم کنیم.
6)گل بنت قنسول یا گل کریسمس
نگهداری و تکثیر گل بنت قنسول یا گل کریسمس
گل بنتالقنسول یکی از خاصترین گلهای آپارتمانی است که با گلهای منحصربهفردش جلوه تماشایی را به خانهتان میبخشد. از آنجایی که این گل نزدیک یلدا و کریسمس زیباتر از همیشه میشود، برای تزئین این مناسبتها مورد استفاده قرار میگیرد. اگر گل کریسمس را خریدهاید و میخواهید با نحوه کاشت و تکثیر گیاه بنت قنسول و شرایط نگهداری آن آشنا شوید، این مطلب را تا پایان مطالعه کنید.
آشنایی با گیاه بنت قنسول
این گل از خانواده افوربیاها است و نزدیک کریسمس و شب یلدا گل میدهد. بنت قنسول جز گلهای روز کوتاه محسوب میشود، پس باید بدانید که زمان گلدهی گیاه یلدا فصلهای پاییز و زمستان است. این گل به روش قلمهزنی تکثیر میشود و میتوانید آن را در خانه هم تکثیر کنید.
این گل به تازگی وارد ایران شده و در مدت زمان کوتاه توانست نظر بسیاری از گیاه دوستان را به خود جلب کند. درباره گل کریسمس افسانههای بسیاری وجود دارد و بههمیندلیل در کشورهای دیگر هم طرفداران زیادی پیدا کرده. بعضی از افراد معتقدند در قرن 16 یک کودک فقیر در مسیر کلیسا بوده و توان خرید هدیه کریسمس را نداشته؛ این کودک تصمیم میگیرد یک علف هرز از کنار خیابان کنده و آن را با خود به جشن کریسمس ببرد. وقتی که کودک این گل را کند، برگهای آن تغییر رنگ داد و باعث شد که افراد زیادی از آن برای هدیه کریسمس استفاده کنند.
پوینست سفیر مکزیک در آمریکا با گل بنت قنسول آشنا شد و آن را به کشورش برد. این گل در برخی از بخشهای مکزیک هنوزهم به اسم این شخص شناخته میشود. نامهای بنت قنسول یا بنت کنسول که در زبان عربی از آن استفاده میشود هم به نام سفیر مکزیک ربط دارد.
ویژگی های ظاهری گل بنت قنسول
گلهای بنت قنسولی که در ایران به فروش میرسند 2 دسته هستند: گلهای هلندی و ایرانی. گلهای کریسمس هلندی در کشور هلند تکثیر پیدا میکنند و به ایران وارد میشوند. این نوع گلها ظاهری زیباتر و گلهایی قرمز دارند و شاخههای آنها پر از گل است. گلهای بنت قنسول که در ایران تکثیر میشوند، شاخههایی بلند و گلهایی بنفش دارند.
شاخه این گلها خالیتر از گلهای هلندی بوده و همین موضوع باعث شده که ارتفاع آنها بیشتر باشد. در اولین نگاه میتوانید تشخیص دهید که گل بنت قنسول ایرانی است یا هلندی. البته این گل در ایران به گل یلدا هم معروف است و در گل فروشیها با این نام هم به فروش میرسد. برگ گل کریسمس رنگی سبز دارد و ترکیب رنگ سبز و قرمز در گلدان تصویر زیبایی میسازد.
نحوه کاشت گیاه بنت قنسول
در مرحله اول کاشت گیاه بنت قنسول باید یک گلدان کوچک را انتخاب کنید. البته نباید گلدان بسیار کوچک باشد، چون گیاه نمیتواند بهخوبی رشد کند. اگر گلدانتان هم زیاد بزرگ باشد، ریشهها فقط رشد خواهند کرد و گل یلدا رشد نمیکند. اگر میخواهید گل بنت قنسول را تکثیر کنید به گل فروشی ها رفته و خاک، گلدان و کود مناسب برای کاشت این گل را بخرید.
نحوه تکثیر گیاه بنت قنسول
قبل از شروع آموزش گام به گام تکثیر گل کریسمس باید این مورد را بدانید که تکثیر این گل به روش قلمه زدن بهترین روش محسوب میشود. اگر گل یلدا در خانهتان دارید و دنبال آموزش نحوه کاشت و تکثیر گیاه بنت قنسول هستید، باید این را بدانید که بهترین زمان برای این کار، اواخر اسفند تا اواخر تابستان است.
روش قلمه زدن گل بنت قنسول
مرحله اول: اولین مرحله برای تکثیر گل بنت قنسول این است که یکی از شاخههای جوان را انتخاب کنید. شاخه باید 10 سانتیمتر ارتفاع داشته باشد و گل هم نداشته باشد. این شاخه را با استفاده از یک چاقو تیز و استریل شده از وسط برش دهید.
مرحله دوم: برگهای شاخه را بکنید و صبر کنید که کمی از شیره شاخه خارج شود. 3 سانت از قلمه را در ترکیب پیت ماس و پرلیت یا شن و پرلیت فرو کنید.
مرحله سوم: وقتی که این کارها را انجام دادید، 2 هفته صبر کنید تا عمل ریشهزایی انجام شود. در طول این مدت باید حواستان به رطوبت و دمای محیط باشد، اگر برایتان ممکن است، کمی هورمون ریشهزایی هم به بستر رشد اضافه کنید. میتوانید بعداز گذشت 5 تا 7 هفته، قلمه را از خاک خارج کرده و در گلدان بکارید. این روش که گفتیم، سادهترین و البته مطمئن ترین روش تکثیر گل کریسمس محسوب میشود.
زمان مناسب قلمه زدن گیاه بنت قنسول
همانطور که گفته شد، میتوانید از اواخر اسفند تا اواخر زمستان این کار را انجام دهید. از آنجایی که قلمه گل به زمانی حدود 5 تا 7 هفته برای ریشهزایی نیاز دارد، بهتر است زمانی قلمه زدن آن را آغاز کنید که حداقل 2 هفته قبل از پاییز در گلدان کاشته شده باشد. میتوانید قلمهزنی گل بنت قنسول را اوایل تابستان انجام بدهید و برای زمستان آماده تماشا کردن گلتان باشید!
شرایط نگهداری و مراقبت از گل بنت قنسول
این گل باید در محیطی گرمسیری نگهداری شود، اما درصورتی که از شرایط نگهداری گل بنت قنسول آگاهی داشته باشید، میتوانید آن را در هر محیطی رشد دهید. یکی از خصوصیات گیاه بنت قنسول، انعطافپذیر بودن آن است و برای رشد بهتر گل یلدا فقط باید محیط رشدش را به خوبی بشناسید. برای اینکه بتوانید این گل را در هر محیطی رشد دهید، باید دما، خاک و نور مناسب آن را فراهم کنید.
آبیاری مناسب گیاه بنت قنسول
گل بنت قنسول نیاز به آبیاری زیاد دارد. اگر رطوبت خاک این گل کم شود، رفتهرفته برگهای آن زرد میشوند؛ البته حواستان باشد که اگر خاک آن بیش از حد خیس شود هم برگهای گل میریزند. باید 2 تا 3 بار در هفته به این گل آب بدهید، ممکن است این زمان کمتر یا بیشتر هم شود. قبل از آبیاری باید سطح خاک گلدان را بررسی کنید، اگر نیمهمرطوب بود، میتوانید آبیاری را انجام دهید. اگر از چگونگی مراقبت از گل یلدا اطلاعات کمی دارید، باید این مورد را بدانید که زهکشی مناسب اهمیت ویژهای برای این گل دارد. بعداز آبیاری باید آب از کف گلدان خارج شود تا ریشهها سالمتر بمانند.
رطوبت مناسب گیاه بنت قنسول
گل بنت قنسول نیاز به رطوبت دارد و باید حواستان به رطوبت محیط باشد. کاهش رطوبت بویژه در فصلهای سرد یکی از عواملی است که به گیاههای آپارتمانی آسیب میزند. اگر حس میکنید رطوبت خانهتان کم شده و نور زیادی به گلدان میتابد، باید میزان آبیاری را بیشتر کنید؛ البته ممکن است این کار باعث آسیب به ریشه گل شود. برای افزایش رطوبت محیط اطراف گل کریسمس، میتوانید یک سینی را پر از آب کرده و کنار گلدان بگذارید.
دما مناسب گیاه بنت قنسول
دمای مناسب برای گل بنت قنسول 18 تا 25 درجه است. این گل شبها تا دمای 15 درجه را هم میتوانید تحمل کند، اما دما نباید از این حد کمتر یا بیشتر شود. اگر دما ناگهان کاهش یابد، برگهای گل پژمرده میشوند. بهتر است گل را در اتاقی گرم قرار داده و هرروز با اسپری آب روی آن بپاشید. این کار باعث میشود گل حس کند در خانه موردعلاقهش و مناطق گرمسیری درحال نگهداری است.
بادهای سرد، تماس برگ با پنجره سرد و کمبود نور باعث آسیب به برگها شده و کمکم پژمرده میشوند. ممکن است یک گل بنت قنسول را ببینید که برگهای کمی دارد یا پژمرده شده، همه اینها میتواند نتیجه کمبود نور یا تغییرات ناگهانی دما باشد.
نور مناسب گیاه بنت قنسول
بهتر است گلدان را نزدیک پنجرههای شمالی یا غربی قرار دهید تا نور کافی برای رشدش تامین شود. اگر گل بنت قنسول کنار پنجرههای شرقی باشد، هنگام طلوع آفتاب هم نور موردنیاز به آن خواهد رسید و بعداز ظهر هم استراحت میکند. گلدان را کمی با پنجره فاصله دهید که برگهای آن با پنجره تماس نداشته باشد. اگر برگها به پنجره نزدیک باشند، تغییر ناگهانی دما به آنها آسیب وارد میکند.
تغذیه مناسب گیاه بنت قنسول
یکی از مواردی که باید درباره تغذیه گل بنت قنسول به آن توجه داشته باشید، نیتروژن است. اگر میزان نیتروژن خاک کاهش یابد، کمکم برگها گل هم میریزد. برای این کار باید مقداری نیتروژن خریداری کرده و طبقه دستورالعمل استفاده، آن را به خاک اضافه کنید.
خاک مناسب گیاه بنت قنسول
خاک این گل باید سبک و نرم باشد. زمانی که خاک را داخل گلدان میریزید، باید حواستان به زهکشی آن هم باشد تا آب به راحتی از گلدان خارج شود. بهترین خاکی که میتوانید برای گل کریسمس انتخاب کنید، خاک هلندی یا خاک بنفشه آفریقایی است که میتوانید آنها را از فروشگاه های گل خریداری کنید.
کود مناسب گیاه بنت قنسول
برای تغذیه گل کریسمس میتوانید از کودها سه بیست استفاده کنید. کودهای سه بیست را میتوانید از فروشگاه های گل بخرید. یکی از مهمترین مواردی که باید درباره کوددهی به گل کریسمس بدانید، این است که کوددهی به این گل در فصل گلدهی اصلا پیشنهاد نمیشود. میتوانید اوایل فصل بهار کود را به خاک اضافه کنید. بعداز خرید کود سه بیست، طبق راهنمایی نوشته شده روی بستهبندی، کوددهی را انجام دهید و زمانی که دوباره رشد گل شروع شد، این کار را متوقف کنید.
اگر در مناطق گرمسیری زندگی میکنید، در فصل تابستان حسابی به گلتان کود بدهید و حواستان باشد که خاک همیشه مرطوب باشد. درصورتی که شرایط نگهداری از گل بنت را بهخوبی رعایت کنید در فصل زمستان جلوهای زیبا از این گل را تماشا میکنید.
علت کاهش رشد گیاه بنت قنسول
کند شدن رشد و کوچک شدن برگها میتواند بهدلیل کم بودن مواد مغذی خاک باشد. برای از بین بردن این مشکل، میتوانید خاک سطحی گلدان را عوض کرده و هر ماه 1 بار خاک را با کود کامل تغذیه کنید.
علت تاخیر در گلدهی بنت قنسول
اگر گل را در محیطی قرار دهید که همیشه نور به آن برسد، گل استراحت کافی را نخواهد داشت و درنتیجه گل نمیدهد. همانطور که گفته شد، این گل، روزکوتاه بوده و برای اینکه در زمان مناسب گل بدهد، باید شرایط نوردهی آن هم مانند روزهای کوتاه پاییز و زمستان باشد. یکیدیگر از دلایلی که باعث تاخیر در گلدهی بنتالقنسول میشود، کاهش ناگهانی دمای هواست. برای اینکه گیاه در زمان مناسب گل بدهد، باید به شرایط نگهداری گل بنت قنسول توجه داشته باشید.
علت ریزش برگ های سبز گل بنت قنسول
یکی از مهمترین عواملی که باعث ریزش برگهای گل بنت القنسول میشود، کم شدن میزان ازت خاک است. البته دلایل دیگری هم وجود دارد که باعث ریزش برگهای سبز گل میشود، ازجمله این عوامل میتوانیم به ضعیف شدن ریشه، زیادهروی در کوددهی، آبیاری زیاد و بیماریهای ریشه اشاره کرد. ابتدا باید علت این مشکل را پیدا کرده و نسبت به رفع آن اقدام کنید.
ریزش برگهای سبز گل بنت قنسول میتوانید بهدلیل جابجایی یا تعویض گلدان، خیس شدن برگها و زمان آبیاری هم باشد. عوامل گفته شده را بررسی کرده و بهراحتی دلیل ریزش این برگها را شناسایی کنید.
علت کم پشت بودن گیاه بنت قنسول
بخشی از کم شدن گلهای بنت قنسول میتواند به ژنتیک آن برگردد. همانطور که گفته شد، گلهای کریسمس اگر در ایران تکثیر پیدا کرده باشند، گلهای کمتری خواهند داشت. استفاده بیش از حد از کود شکری و ازت یا گرفتن قلمه برای تکثیر گل بنت قنسول، میتوانید یکی از اصلیترین دلایل رشد بیش از حد ساقه و کمپشت شدن آن شود. گرفتن قلمه بهخودیخود مشکلی ایجاد نمیکند، اما نباید در آن زیادهروی کرد.
گیاه را در زمانهای مناسب هرس کنید. این کار باعث زیباتر شدن گل میشود. همچنین میتوانید از بخشهای بریده شده گل، بهعنوان قلمه و تکثیر آن استفاده کنید.
آیا گیاه بنت قنسول سمی است
برخی از افراد معتقد بودند که گل بنت قنسول سمی است و همین موضوع باعث کم شدن محبوبیت این گل شده بود. این گیاه نباید توسط انسان یا حیوانات خورده شود، زیرا باعث ایجاد ناراحتی معده خواهد شد. یکی از مهمترین مواردی که باید درباره نحوه کاشت و تکثیر بنت قنسول بدانید، شیره ساقههای آن است. هنگاهی که میخواهید گل را هرس کرده یا ساقههای آن را برای قلمه زدن آماده کنید، حتما دستکش داشته باشید. اگر شیره گیاه با دستتان تماس پیدا کند، جوشهایی روی دستتان ایجاد شده و باعث خارش دست میشود. حواستان باشد که دستانتان را بعداز تماس با ساقهها گل یلدا به چشمهایتان نزنید.
برای گلدهی گل بنت قنسول چه باید کرد
برای اینکه گل دوباره گل بدهد، راه دشواری پیشرویتان دارید، اما اگر به آموزشهایی که برای نحوه کاشت و تکثیر گیاه بنت قنسول بیان کردیم، توجه کنید، میتوانید بهراحتی گلتان را برای همیشه شاداب نگهدارید. برای گل دادن این گیاه باید فضایی شبیه گلخانه برایش فراهم کنید. اگر نتوانستید این کار را انجام بدهید، اصلا نگران نباشید، چون مراقبت از گل یلدا برای افراد حرفهای هم دشوار است. درکل باید موارد گفته شده را موبهمو انجام دهید.
چگونگی هرس کردن گل بنت قنسول
فرقی نمیکند که گل بنتالقنسول را در گلدان کاشته باشید یا در باغچه، در هرصورت باید آن را سالی دوبار هرس کنید. هرس کردن باید اوایل بهار و اواخر تابستان انجام شود. اوایل بهار باید همه برگهای گیاه را جدا کرده و ساقهها را طوری کوتاه کنید که ساقهها 10 تا 22 سانتیمتر شوند. شاید فکر کنید این کار به گل آسیب میزند، اما این تضمین را به شما میدهیم که این روش هرس کردن، مطمئنترین روش است. اگر میخواهید گلدان گل کریسمس را عوض کنید، باید اوایل بهار این کار را انجام دهید.
اواسط اردیبهشت گل دوباره گل میدهد و باید در این زمان کوددهی را انجام دهید. اواخر تابستان همه ساقهها را دوباره هرس کنید. بعد از هرس کردن باید فقط 3 یا 4 برگ روی ساقهها وجود داشته باشد، این کار باعث میشود که گل آماده شکوفه زدن شود. شیره گل بنت قنسول سمی است و اگر با دستتان تماس پیدا کند، باعث ایجاد التهاب میشود، پس هنگام هرس کردن از دستکش استفاده کنید.
آفات و بیماری های گل بنت قنسول
این گل هم مانند بقیه گیاهان ممکن است به بیماری یا آفتهای مختلف مبتلا شود. در بخشهای قبلی تعدادی از مشکلاتی که ممکن است برای گل یلدا و نحوه کاشت و تکثیر بنت قنسول را بررسی کردیم. حالا نوبت به بررسی بیماریها و مشکلات گل بنت قنسول رسیده.
ریزش برگها
همانطور که حتما تا الآن هم متوجه شدهاید، نحوه کاشت و تکثیر بنت قنسول کار چندان آسانی نیست و میتوان گفت که مراقبت از آن کمی از بقیه گلها سختتر است، اما ارزشش را دارد، چون این گل جلوه زیبایی به خانه شما میبخشد. اصلیترین دلیل ریزش برگهای این گل، اضطراب آن است. وقتی که گیاه را به خانه میآورید، تعادل همه چیز گل کریسمس بهم میریزد و بههمیندلیل ریزش برگهای آن هم زیاد میشود. این مشکل 9 دلیل اصلی دارد که باید آنها را بررسی کرده و مشکل را برطرف کنید. در ادامه این دلایل را بیان میکنیم:
- ممکن است گیاه در معرض هوای سرد قرار گرفته باشد.
- گیاه برای مدت زمان طولانی در پلاستیک یا کاغذ بوده
- رطوبت هوا بسیار کم است
- قرار گرفتن گل بنت قنسول در معرض گاز مونوکسید کربن
- آبیاری کم یا زیاد
- دمای نامناسب
- کمبود نور
- قرار گرفتن گل در معرض بیماری یا آفتها
- سالخورده بودن برگها
ریزش برگ های پایینی
این مشکل ممکن است بهدلیل آبیاری زیاد بوجود آمده باشد. گل بنت قنسول نسبت به آبیاری بسیار حساس است و باید حواستان به آن باشد تا گلتان همیشه شاداب باشد. نحوه آبیاری صحیح گل کریسمس را در بخشهای قبل بهطورکامل توضیح دادهایم. یکیدیگر از دلایلی که باعث زرد شدن و ریزش برگهای پایینی میشود، کمبود ازت خاک است. اگر درست گل بنت قنسول را آبیاری میکنید، خاک سطح گلدان را عوض کرده و مواد مقوی به آن اضافه کنید.
سوختگی کنار برگ
دلایل مختلفی وجود دارد که باعث میشود کنار برگهای سبز گل بنت قنسول دچار سوختگی شود، یکی از عوامل این مشکل میتواند کمبود مواد معدنی مانند کلسیم باشد. یکیدیگر از دلایلی که باعث بروز این مشکل میشود، نور زیاد و شدید است. برای نگهداری از گل بنت قنسول باید توجه ویژهای به نور آن داشته باشید.
آشنایی با شرایط نگهداری گل بنت قنسول
نحوه کاشت و تکثیر بنت قنسول یکی از مهمترین مواردی است که علاقهمندان به این گل با آن روبرو هستند. یکی از خصوصیات گیاه بنت قنسول انعطافپذیر بودن آن است و همین کار راه شما را برای نگهداری راحتتر میکند. در این مطلب شرایط نگهداری گل بنت قنسول را بیان کردیم تا بتوانید با استفاده از آنها این گل زیبا را در خانهتان نگهداری کنید.