در پست قبلی گیاهان زینتی را به 4 دسته تقسیم کردیم:
1)گیاهان سایه دوست 2)گیاهان آفتاب دوست 3) گیاهان سایه آفتاب دوست 4 ) گیاهان بی تفاوت
امروز گیاهان سایه آفتاب دوست را برای شما توضیح خواهم داد
نیاز این دسته حد فاصل بین گیاهان سایه دوست و آفتاب دوست است.و معمولا گیاهانی که دارای برگ های ابلق و رنگی هستندجزاین دسته هستند.
گل های سایه آفتاب دوست مانند گل های زیر:
1)گل بنفشه
همه چیز درباره گل بنفشه
گل بنفشه یکی از محبوبترین گلهای بهاری است. بنفشه گیاهی چند ساله است و از همان سال اول رشد توانایی گلدهی دارد. این گل در تنوع رنگی بالا موجود است و یک گزینه عالی برای تزیین فضاهای آزاد مثل پارکها و … محسوب میشود. نوع بنفش و زرد این گل بسیار محبوب هستند و در فضاهای شهری به فراوانی یافت میشوند. گل بنفشه را میتوان در بالکن یا تراسهای پرنور و خنک هم نگهداری کرد. اگر شما هم به پرورش این گل زیبا علاقه دارید با ما همراه باشید تا با کاشت گل بنفشه، نگهداری گل بنفشه و خواص گل بنفشه آشنا شوید.
با گل بنفشه بیشتر آشنا شویم
بنفشه گلی چند ساله از خانواده violaceae (بنفشگان) است. این گیاه بومی اروپا و شمال غرب آسیا بوده و نام انگلیسی آن Pansy میباشد. گل بنفشه در شمال ایران به صورت طبیعی رویش دارد. اما کاشت بنفشه در باغچهها در اکثر نقاط کشور رایج است. نام دیگر بنفشه گل زیربرف است. این نامگذاری به دلیل امکان کاشت بنفشه در فصل زمستان میباشد. گل بنفشه معمولا به صورت تک گل دیده میشود و هر گل 3 تا 4 گلبرگ دارد.
خواص گل بنفشه
گل بنفشه دارای خواص درمانی و طبی است که از گذشته موردتوجه بوده است. از خواص گل بنفشه برای پوست میتوان به کاربرد روغن آن برای درمان جوش و اگزما اشاره کرد. روغن بنفشه برای مو هم فواید بسیاری دارد. علاوه بر خواص گل بنفشه برای پوست و مو، این گل فواید دیگری هم دارد. برگ دم کرده بنفشه خواصی شبیه به آسپیرین دارد. دمنوش برگ برای رفع التهاب لثه و زخمهای دهان هم موثر است. جوشانده ریشه آن یک ملین طبیعی است. همچنین گل بنفشه میتواند باعث تصفیه خون شود.
نگهداری گل بنفشه
نور
گل بنفشه به روزانه حداقل 6 تا 8 ساعت نور آفتاب کامل نیاز دارد. البته بنفشه را میتوان در سایه کشت کرد و تا حدی آن را تحمل میکند. ولی در این صورت گلهای آن ریز شده و گیاه بلند و علفی میشود.
آبیاری
برای این که گیاه به خوبی رشد کند و گل بدهد، آبیاری منظم ضروری است. خشکی کشیدن گیاه باعث میشود گلدهی کمتر شده و رشد گیاه متوقف شود.
دما
به طور کلی گل بنفشه دوستدار هوای خنک است. این گل سرمای زمستان را به راحتی تحمل میکند و حتی در زیر برف هم به زندگی ادامه میدهد. بهترین دما برای پرورش بنفشه دمای 4 تا 13 درجه سانتیگراد است.
خاک
گل بنفشه به خاکی غنی همراه کود حیوانی و با زهکشی مناسب نیاز دارد. مخلوط خاک باغچه، خاک برگ و پیتماس برای کاشت گل بنفشه جوابگو است.
کوددهی
هر 3-4 هفته یک بار میتوانید گیاه را با کود مخصوص گیاهان زینتی تقویت کنید. البته کوددهی زیاد باعث بلد و کمپشت شدن گیاه میشود.
گلدهی
بنفشه از اواخر زمستان گلهای زیبایش را به نمایش میگذارد و گلدهی آن تا بهار ادامه مییابد. گل بنفشه معمولا در تمام طول سال قابلیت گلدهی دارد. البته در فصل تابستان که هوا گرمتر میشود گلدهی عموما محدودتر است. در زمستان هم اگر دمای هوا به زیر 20- درجه برسد گیاه زنده میماند اما گلدهی رخ نمیدهد.
تکثیر و کاشت گل بنفشه
تکثیر بنفشه را میتوان به چند روش از جمله: کاشت بذر، قلمه زدن و تقسیم ریشه انجام داد. کاشت گل بنفشه بهتر است از اوایل شهریور ماه تا اواسط پاییز انجام شود. کاشت گل بنفشه فضای زیادی نمیخواهد و یک فضای کوچک هم برای این کار کافی است. معمولا قبل از کاشت گل بنفشه در بستر اصلی بذرها را در یک بستر جداگانه نشاءگیری کرده و بعد آنها را در بستر اصلی کشت میکنند. کاشت بذر را میتوان طبق مراحل زیر انجام داد:
- در مرحله اول باید بستر مناسبی برای کاشت بذرها تهیه کنید. برای این کار از یک گلدان استفاده کنید. بعد از تهیه گلدان مناسب درون آن را با خاک مغذی پر کنید.
- بذرها را روی خاک گلدان بپاشید. سپس به اندازه نیم سانتیمتر روی آن ها کود پوسیده بریزید. دقت کنید که کود مورد استفاده آلوده نباشد.
- بعد از کاشت آبیاری را فراموش نکنید. آبیاری در حدی باشد که بستر مرطوب شود. تا زمان جوانه زنی بذرها، گلدان را مقابل نور مستقیم آفتاب قرار ندهید.
- بعد از چند هفته بذرها جوانه میزنند و سر از خاک بیرون میآورند.
- بعد از اینکه طول جوانهها به حدود 20 سانتیمتر رسید میتوانید آنها را به بستر اصلی کاشت منتقل کنید.
بیماریها و آفات گل بنفشه
شته یکی از رایجترین آفات گل بنفشه است. دفع شتهها هم با اسپری آب و صابون رقیق و هم با سم حشرهکش امکانپذیر است. گل بنفشه گاهی به بیماری لکه برگی مبتلا میشود که یک بیماری قارچی به شمار میرود. لکههای سیاه در لبههای برگها و همچنین مشاهده پوششی سفید رنگ بر روی آنها از علائم ابتلا به این بیماری هستند. پوسیدگی ساقه نیز یکی دیگر بیماریهای قارچی رایج در بفشه است.
2)گل کروتون
نحوه ی کاشت و تکثیر گیاه کروتون
در مقالات قبلی با شرایط نگهداری گیاه کروتون پرتقالی و بیماری های آن آشنا شدیم اکنون میخواهیم به آموزش تکثیر کروتون به سه روش مختلف از جمله : قلمه کروتون در آب ، قلمه زدن کروتون در خاک و ریشه هوایی بپردازیم پس در این مقاله نیز با ما همراه شوید تا این روش ها را بیاموزید:
آموزش تکثیر کروتون:
- زمان مناسب انجام اینکار در اواخر بهار و در فصل طول فصل زمستان است.
- این گیاه شرایط گرم را دوست دارد و باید در بستری گرم تکثیر شود لذا باید دمای بستر را حدود 21 الی 24 درجه سانتیگراد نگه داشت.
- برای برش زدن قلمه ها از چاقو و یا قیچی تمیز و ضد عفونی شده استفاده کنید تا گیاه و قلمه ها آلوده نشوند.
قلمه زدن کروتون در خاک:
- برای تکثیر کروتون از این روش ابتدا قلمه هایی جوان از ساقه ی گیاه به طول 8 الی 15 سانتیمتر با کمک چاقو یا قیچی جدا کنید.
- سعی کنید برش قلمه ها را به صورت مورب بزنید تا سطح بیشتری از قلمه با خاک در تماس باشد.
- تمامی برگ های قلمه ها را به جز 3 الی 2 برگ بالایی جدا کنید تا گیاه بتواند بیشتر انرژی خود را صرف ریشه زایی کند.
- برای عملکرد بهتر میتوانید قبل از کاشت قلمه ها در خاک آن را داخل هورمون ریشه زایی فرو کنید.
- خاک مناسب برای کاشت قلمه ها مخلوطی از پوکه یا ماسه ، پرلیت و پیت ماس میباشد.
- این ترکیب خاک به اندازه ی کافی غنی نیست ولی برای رشد قلمه مناسب است.برای غنی کردن ترکیب میتوانید خاک برگ و کمپوست نیز به آن اضافه کنید.
- این قلمه ها به نور و گرمای زیادی جهت رشد نیاز دارند.پس گلدان حاوی قلمه ها را در محلی با نور زیاد و دمای حدود 24 درجه سانتی گراد قرار دهید.
- برای ایجاد شرایط گلخانه ای و رشد بهتر قلمه ها میتوانید روی آن ها را با پلاستیکی شفاف بپوشانید.
- هفته ای 1 الی 2 بار به قلمه ها آب دهید.
- ریشه زایی بین 6 الی 8 هفته طول میکشد.
- بعد از ریشه دار شدن و دادن برگ جدید ، گیاه را به گلدان جدیدی منتقل کنید.
قلمه کروتون در آب:
ابتدا مانند آنچه در روش قبلی گفته شد قلمه هایی به طول 8 الی 15 سانتیمتر تهیه کنید.
همانند آنچه در قبل گفته شد برگ های نیمه ی پایینی قلمه را به طور کامل بکنید به طوری که در آخر تنها 2 الی 3 برگ باقی بماند.
قلمه ها را داخل ظرف یا لیوانی آب قرار دهید.
قلمه ها را در محلی پر نور و گرم قرار دهید.
در شرایط مساعد قلمه ها بعد از 3 الی 6 هفته ریشه میدهند.
بعد از گذشت مدتی که ریشه ها بلندتر شدند و گیاه برگ های جدیدی داد میتوانید آن را به گلدان منتقل کنید.
خوابانیدن هوایی:
- یک ساقه ی بلند از گیاه را انتخاب کنید.
- اگر برگی بر روی قسمتی که انتخاب کرده اید وجود دارد که مزاحم کارتان است، حذفش کنید.
- از یک چاقوی مناسب یا کاتر که تمیزند و به خوبی ضد عفونی شده اند کمک بگیرید.
- پوست ساقه ی گیاه را مانند عکس جدا کنید.(این کار را باید با صبر و دقت زیادی انجام دهید تا به دستتان و گیاه آسیبی نرسد.)
- مراقب آوند های آبکش و چوبی گیاه باشید.
- قسمتی از ساقه را که پوست آن را کنده اید، به کمک قلمو به هورمون ریشه زایی آغشته کنید.
- دور این قسمت را با خزه ی اسفاگنوم بپوشانید.
- روی خزه را به کمک کیسه ای پلاستیکی محکم ببندید به صورتی که هوا داخل آن نباشد.
- بالا و پایین کیسه را با چسب محکم ببندید تا تبادل هوایی با محیط بیررون صورت نگیرد.
- خزه اسفاگنوم را قبل از استفاده داخل آب بگذارید تا کاملا مرطوب شود و سپس آن را از آب خارج کرده و اندکی فشار دهید تا آب های اضافی آن خارج شود.
- این خزه خاصیت قارچ کشی داشته و تا 10 برابر وزنش آب نگه میدارد.
- پس از مشاهده ی ریشه ها در کیسه ساقه را از محل رویش ریشه ها با وسیله ای مناسب قطع کرده و با همان خزه ها در گلدانی جدید بکارید.
3)گل دراسنا
نحوه ی کاشت و تکثیر گیاه دراسنا
دراسنا از گیاهان محبوب و سر سخت به شمار می آید و گونه های مختلف با شکل های ظاهری متفاوت و زیبایی دارد . روش تکثیر تمامی گونه ها تقریبا یکسان است و اکثرا از طریق قلمه تکثیر می یابند اما از روش های دیگری مانند پاجوش ، بذر و یا خوابانیدن شاخه نیز تکثیر میابد . در این مقاله با ما همراه شوید تا با تکثیر این گیاه زیبا بیشتر آشنا شوید.
زمان مناسب برای تکثیر دراسنا
بهترین زمان برای تکثیر دراسنا، از اواسط تا اواخر بهار و یا اواخر تابستان تا اوایل پاییز است و یا زمانی که گیاه به صورت چند شاخه ای رشد کرده و نیاز به هرس و کنترل دارد . برای تکثیر گیاه از طریق بذر و خوابانیدن شاخه ها نیز باید در فصل بهار و در دمای 30 درجه این کار را انجام دهید .
روش تکثیر
علاوه بر استفاده از جوانه های به وجود آمده در پای گیاه، دراسنا را می توان از طریق قلمه های انتهایی ساقه و قلمه های ساقه ای نیز تکثیر کرد. قلمه ها را به اندازه 10 تا 15 سانتیمتر، با یک چاقوی تیز جدا کنید قلمه را از ساقه بدون برگ بگیرید و به تکه های 5 تا 5/7 سانتیمتری تقسیم نمایید . هر تکه باید دارای یک جوانه خفته باشد. مواظب باشید قطعات ساقه را وارونه در خاک نگذارید. اگر سمت پایین ساقه در خاک قرار نگیرد ، ریشه ای تولید نمی کند.
هر قلمه را در پودر هورمون ریشه زایی فرو ببرید و هر قلمه را در گلدانی با قطر دهانه 9 سانتیمتر ، حاوی ورمی کمپوست مخصوص قلمه و بذر قرار دهید. قلمه ها را با کیسه پلاستیکی بپوشانید و در دمای 24 درجه سانتیگراد، دور از تابش مستقیم خورشید نگاه دارید. پس از دو ماه که ریشه دهی انجام شد، کیسه را بردارید و تغذیه مصنوعی را شروع کنید.
برای گرفتن قلمه از شاخه های مسن در اواخر زمستان باید ساقه ها را به طور افقی در شن قرار دهید و تا جوانه زدن صبر کنید.
4)گل بگونیا
انواع بگونیا با روش نگهداری آنها + تکثیر
شاید شما هم علاقهمند به نگهداری از گونههای مختلف بگونیا برای تزیین اتاقخواب، آشپزخانه، باغچه، بالکن و راهروی خانه خود هستید. در واقع، گیاه بگونیا به دلیل گلها و برگهای خیرهکننده خود بهصورت گستردهای پرورش مییابد. این گیاه دارای 1000 گونه در نقاط مختلف جهان است که بر اساس انواع برگها، گلها و همچنین روش تکثیر، قابلتمایز از یکدیگر هستند در ایران نوع بگونیا عروس به خاطر زیبایی گلهایش طرفداران بسیاری دارد ولی بگونیا دارای گونههای مختلفی از جمله گونه برگی، تکلمهای و همیشه گلدار است که ظاهر متفاوتی با یکدیگر دارند.
بهطورکلی، گلهای این گیاه اغلب به رنگهای قرمز، صورتی و سفید دیده میشوند و درعینحال برخی از انواع بگونیا نیز فاقد گل هستند که تنها به دلیل اشکال متنوع و رنگهای منحصربهفرد برگهایشان نگهداری میشوند. در این مقاله با ما همراه باشید تا به معرفی انواع گونههای بگونیا و نحوه صحیح نگهداری از آنها بپردازیم. اغلب انواع این گونه گیاهی با روش یکسانی نگهداری میشوند.
انواع بگونیا
بگونیا دارای گونههای مختلفی است که مهمترین آن گونه برگی، گونه تکمهای و گونه گلدار است. نوع معروف بگونیا یعنی بگونیا عروس در گونه بگونیا گلدار قرار میگیرد.
گل بگونیا عروس
بگونیا عروس یکی از زیباترین گلها برای تزیین و نگهداری در خانه است. این گیاه چند ساله و دارای گلهای زیبایی است که به رنگ صورتی، سفید، قرمز و در این طیف رنگی قرار میگیرند. برگهای این گیاه براق و ساقههای آن سرخ است. بگونیا نیاز به نور زیادی دارد ولی اگر در فصل گرم تابستان و روزهایی که خورشید مستقیم میتابد در زیر نور خورشید قرار بگیرد ممکن است برگهای آن بسوزد.
بگونیا رکس یا برگی
یکی از ویژگیهای بارز بگونیا برگی، برگهای قلبی شکل آن است که در حاشیه به رنگهای سفید، سبز، خاکستری، نقرهای، سیاه و قرمز دیده میشوند. این گیاه رطوبت پسند است و از فصل بهار تا پاییز نیاز به آبیاری مداوم دارد. همچنین تعداد دفعات لازم برای کودپاشی با کود مایع، هر دو هفته یکبار است. لازم به ذکر است که باید گلدانها را در سال یکبار تعویض کرد و بگونیا برگی را در خاکی مملو از پیت ماسه سیلیسی کاشت. تکثیر این گیاه بهصورت قلمه برگ یا تقسیم بوته است.
بگونیای تکمهای
بگونیا تکمهای یکی از پرطرفدارترین انواع بگونیا و گیاهان گلخانهای به شمار میرود که به رطوبت فراوان و نور غیرمستقیم خورشید نیاز دارد. البته پس از پایان گلریزان باید میزان آبیاری را کاهش داد. بگونیا تکمهای دارای ساقه ضخیم و آبدار و برگهای گوشتی است که اغلب در تمامی رنگها دیده میشوند. غدهها در کشت این گیاه باید در دمای ۱۳ درجه و در خاک پیت یا مخلوطی از پیت و ماسه قرار گیرند.
در حین رشد، چنانچه بوتهها به ارتفاع 5 سانتیمتر رسیدند باید آنها را به گلدانهای کوچک منتقل کرد و به خاک آنها مقداری کود اسبی یا گاوی اضافه کرد. گلهای بگونیا تکمهای بهصورت خوشهای پدیدار میشوند که گلهای کناری آن از نوع ماده و گلهای میانی از نوع گلهای نر هستند. ازآنجاییکه گلهای نر نسبت به نوع ماده از زیبایی بالاتری برخوردارند؛ بنابراین گلهای ماده را باید هرس کرد تا امکان رشد گلهای میانی حاصل شود.
بگونیای همیشه گلدار
بگونیای همیشه گلدار، جزو گیاهان مورداستفاده در خانه است که در گلدان و باغچه کاشت میشود. این گیاه با ارتفاع 15 تا 30 سانتیمتر، دارای برگهایی به رنگ سبز و ارغوانی است. بگونیای همیشه گلدار به مکانهای گرم، تابش نور خورشید و خاک زه کشی شده نیاز دارد. ازجمله روشهای تکثیر بگونیا، از طریق کشت بذر یا قلمه است. کشت بذر باید در اواخر زمستان و در جعبه زیر شیشه انجام گیرد و بههیچوجه نباید با خاک پوشانده شود. ازاینرو، فشار لازم برای چسباندن دانهها به خاک توسط ماله تختهای انجام میگیرد. لازم به ذکر است که بذر در حین رشد به رطوبت فراوان خاک نیاز دارد. گیاه بگونیا عروس از زیباترین انواع این گونه است.
شرایط نگهداری گل بگونیا
نور کافی
بگونیا بهعنوان گیاهی نورپسند شناخته میشود و حتماً باید از نور طبیعی خورشید برخوردار باشد. یکی از دلایل عدم گلدهی در این گیاه، نرسیدن نور خورشید به آن است. چنانچه خواهان نگهداری از بگونیا در فضای بیرونی خانه خود نظیر حیاط یا باغچه هستید، باید حتماً مکان پر نوری را برای این کار انتخاب کنید.
آبیاری
آبیاری گیاه زمانی صورت میگیرد که خاک خشک باشد. بر اساس دمای محیط لازم است که هفتهای یکبار، آبیاری گیاه بگونیا انجام گیرد. البته در فصل گرما، گیاه به آب بیشتری نیاز دارد. در صورت آبیاری بیشازحد، افزایش ترشح هورمون اتیلن رخ میدهد و سبب زرد شدن برگهای گیاه میشود.
دما
کمترین دمایی که بگونیا میتواند تحمل کند، 15 درجه است؛ بنابراین محیط سرد آسیبهای جدی به گیاه وارد میکند. همچنین قرار دادن گیاه در نزدیکی وسایل گرمایشی منجر به کاهش رشد آن میشود.
رطوبت
بهترین مکان برای نگهداری از این گیاه، مکانهای مرطوب است. شما میتوانید یک سینی مملو از آب را در زیر گیاه قرار دهید و داخل آن را توسط سنگریزه پرکنید. گلدان را باید بر روی سنگها قرار داد تا از زیر آن، آب جذب نشود. بهکارگیری این روش باعث ایجاد فضایی مرطوب برای گیاهان و گلهای خانه میشود.
خاک
یکی از خصوصیات مهم خاک جهت رشد گیاه، عبور سریع آب است. ازاینرو، خاک مناسب برای رشد بگونیا باید به نسبت مساوی دارای ترکیب کوکو پیت، پیت ماس و پرلیت باشد. همچنین میتوان از خاک کمپوست یا ترکیب خاکبرگ و پیت ماس نیز استفاده کرد. لازم به ذکر است که برای گلدهی گیاه بگونیا، علاوه بر تقویت خاک، باید مقداری سنگریزه نیز به داخل آن افزود.
کود دهی
جهت گلدهی، نیاز است که هفتهای یکبار کود دهی انجام گیرد. بر این اساس باید کود ۳۶-۱۲-۱۲ را که جزو کودهای پتاس بالا مخصوص گلدهی است، هر یک ماه یکبار و کود ۲۰-۲۰-۲۰ را هر دوهفته یکبار به میزان ۴ گرم در یک لیتر آب حل کرد و به خاک تزریق کنید. یکی دیگر از روشهای کود دهی به خاک، افزودن یکلایه ورمی کمپوست جهت تقویت خاک است. همچنین، گلهای بگونیا تمایل زیادی به دریافت فسفر دارند؛ بنابراین میتوان از پودر مغز استخوان برای گلدهی بیشتر آنها استفاده کنید.
شرایط تکثیر بگونیا
شیوه متداول برای تکثیر این گیاه قلمه زدن و رشد از طریق بذر است. بذر با مراقبت و قرار گرفتن در نور مناسب خورشید رشد میکند و لازم است در حدود یک سانتیمتر زیر خاک قرار بگیرد. برای قلمه زدن این گیاه یکی از شاخههای گیاه که بدون گل است را با طول تقریبی 10 سانتیمتر بریده و آن را در خاک قرار دهید.
روش قلمه زدن این گیاه در خاک است. بهتر است گرههای گیاه در قسمت بریده شده قرار داشته باشد و شاخه به صورت اریب بریده شود. ممکن است با قلمه در آب نیز گیاه رشد کند ولی گذاشتن آن در خاک و ماسه رودخونه، یا پرلیت و یا کوکوپیت نتیجه بهتری خواهد داشت. بهترین مکان برای ابتدای رشد گیاه مکانی سایه و گرم است ولی این گیاه به نور نیز نیاز دارد بنابراین در نور غیر مشتقیم قرار بگیرد. پس از گذشت یک تا دو روز گیاه را آبیاری کنید.
نگهداری از انواع بگونیا
گیاه بگونیا با برگهای جذاب و گلهای لطیف خود میتواند مهمان خوبی برای خانههای ما باشد. اغلب ما گیاه بگونیا را با گلهای زیبا و رنگارنگ آن میشناسیم؛ اما این گیاه تماشایی دارای نوع برگی و فاقد گل نیز است. گونههای مختلف بگونیا علاقهمند به نور و رطوبت هستند، به همین علت در اقلیم مرطوب و حارهای آسیا، آفریقا و آمریکا پرورش مییابند و امروزه بهعنوان گیاه گلدانی و زینتی در گلخانه و یا محیط خانه استفاده میشوند. از دیگر نکات مهم درباره نگهداری از گیاه بگونیا، تعویض منظم خاک گلدان و افزودن برگهای پوسیده، کود حیوانی و کود گیاهی به خاک است.
5)گل حسن یوسف
نحوه تکثیر گیاه حسن یوسف
گیاه حسن یوسف با ظاهری زیبا و گلهای رنگارنگ یکی از بهترین انتخاب ها برای زیباسازی محیط کار و زندگی ماست و می تواند شادی و نشاط را به آن هدیه دهد. گلهای گیاه حسن یوسف جذابیت بالایی داشته و اغلب حساس هستند؛ به همین دلیل افراد به شیوهی نگهداری از آن بسیار اهمیت میدهند و البته که دوست دارند تعداد بیشتری از این گل های زیبا در خانه خود داشته باشند یا آن را به کسی هدیه دهند؛ در ادامه مطلب قصد داریم تا به نحوه تکثیر گیاه حسن یوسف بپردازیم.
تکثیر و پرورش این گل در مقایسه با گیاهان دیگر کمی سخت تر است و بهتر است که قبل از شروع آن نکات مهم در این باره را بدانید. در این مقاله سعی شده است شیوهها و مراحل تکثیر گیاه حسن یوسف بیان شود تا شما به راحتی آنها را انجام داده و بتوانید این گل را به یکدیگر هدیه دهید.
روشهای تکثیر گیاه حسن یوسف
گیاه حسن یوسف را میتوان به دو روش رایج کشت بذر و قلمه زدن تکثیر کرد. در ادامه مراحل هر دو روش را بررسی خواهیم کرد:
قلمه زدن گیاه حسن یوسف
این روش برای تکثیر حسن یوسف از کاشت آن آسان تر خواهد بود. قلمهی این گیاه به راحتی در آب ریشه میزند و سپس آمادهی کشت است. نکتهای که باید به آن توجه کرد انتخاب گیاه سالم و بالغ برای قلمه زدن است که مهم ترین قسمت تکثیر حسن یوسف به شمار می رود. قلمه زدن به دو شکل ریشه دار کردن مستقیم در خاک و در آب انجام میشود.
قلمه زدن مستقیم حسن یوسف چگونه است؟
برای شروع، یک گیاه مادر را برداشته و تعدادی قلمه از آن بگیرید. بهتر است این کار را در فصل تابستان شروع کنید. شاخهای که از گیاه مادر میبرید باید حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر باشد. سعی کنید برش را از زیر گرهی برگ گیاه و به صورت اریب انجام دهید. بعد از برش، برگهای قلمه را از ساقه جدا کنید. زیرا قلمه باید تمام توان خود را برای ریشه زدن بگذارد.
یک گلدان مناسب بردارید و خاکی مخلوط از خاک برگ، خاک باغچه و ماسه را درون آن بریزید. وسط خاک گلدان را گود کرده و قلمه را درون آن قرار دهید و پای آن را پر کنید. گلدان را حداقل تا پایینترین گره بدون برگ شاخه پر از خاک کنید. بعد از تمام مراحل گلدان را در معرض نور مستقیم خورشید قرار داده و صبر کنید. به طور معمول بعد از دو تا سه هفته جوانههایی در گیاه جدید میبینید که به معنای ریشه دار شدن گیاه حسن یوسف است.
قلمه زدن گیاه حسن یوسف در آب
مانند قلمه زدن مستقیم از گیاه مادر قلمه بگیرید و این بار قلمه را به جای خاک درون آب قرار دهید تا ریشه دار شود. توجه کنید که باید مدام آب را تعویض کنید و همچنین قلمه در نور غیر مستقیم قرار بگیرد. این ریشهها ضعیف هستند و باید بعد از کاشت شرایط رشد برای آنها به طور تمام و کمال مهیا باشد.
تکثیر گیاه حسن یوسف با روش کاشت بذر
برای داشتن مجموعهای متفاوت و جذاب از گیاه حسن یوسف میتوانید انواع مختلف بذرهای آن را خریداری و کاشت کنید. در ابتدای کاشت و نحوه تکثیر گیاه آپارتمانی حسن یوسف خاک مناسبی که از کوکوپیت، پیت ماس و پرلیت تشکیل شده تهیه کنید. این ترکیب رطوبت لازم برای جوانه زدن بذرها را فراهم خواهد کرد.
به جای گلدان یک ظرف مستطیل شکل با ارتفاع کم را برداشته و کف آن را خیس کنید. خاک را درون آن بریزید. به فاصله ۲ تا ۳ سانتیمتر از بذرها روی خاک بریزید و به شکلی که خاک به طور کامل روی بذرها را نگیرد یک لایهی نازک خاک ترکیبی روی آنها بریزید.
با کمک اسپری کننده روی بذرها آب را اسپری کنید. سعی کنید دمای لازم ۲۵ تا ۳۰ درجه را برای جوانه زدن بذرها فراهم کنید. یک لایه پلاستیک روی ظرف گیاه قرار دهید تا رطوبت و گرمای لازم برای جوانه زدن مهیا شود. بعد از دیدن جوانههای روی گیاه پلاستیک را بردارید. هنگام رویت ۴ یا ۶ برگ روی ساقهها قلمه را در داخل گلدان بکارید.
جمع بندی
از آن جایی که در به طور معمول در هر خانه ایرانی یک گیاه حسن یوسف وجود دارد تکثیر گیاه حسن یوسف بسیار اهمیت دارد. این گیاه را با دو روش قلمه زدن مستقیم و در آب با کاشت بذر تکثیر میکنند. مراحل این روشها باید به درستی انجام شود تا یک گیاه حسن یوسف سالم و بالغ به وجود آید. بعد از آن نیز باید شرایط رشد این گیاه فراهم باشد تا گلهای رنگی آن به زیبایی رشد کنند و دوام طولانی داشته باشند.
سوالات متداول نحوه تکثیر گیاه حسن یوسف
- بهترین روش برای تکثیر گیاه حسن یوسف چیست؟
به نظر می رسد که قلمه زدن گزینه مناسب تری باشد؛ چرا که پیدا کردن بذر گیاه و مراقبت از آن کار هر کسی نیست. - کدام نوع حسن یوسف را می توان از طریق قلمه زدن تکثیر کرد؟
همه انواع حس یوسف با هر رنگ و اندازه ای قابل قلمه زدن هستند. - مراحل تکثیر گیاه حسن یوسف چیست؟
اگر قلمه می زنید باید آن را در خاک یا آب قرار دهید تا ریشه بزند. اگر از بذرها استفاده می کنید باید آن ها را در گلدان بکارید و لایه نازکی خاک رویشان بریزید.
5)گل پتوس ابلغ
راهنما کامل نگهداری و معرفی گل پتوس یا پوتوس | 37 نکته کلیدی | ایران درخت
گل پتوس یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی است که با شاخه های آویز و برگهای قلبی شکلش زیبایی خانه را دو چندان میکند. نگهداری پتوس بسیار آسان است و علاوه بر زیبایی و مقاومت بالا، از زمان های قدیم تا به حال پرطرفدارترین گیاه از نظر فنگ شویی بوده است و نقش مهمی در اکسیژن سازی و پاکسازی هوا از سموم و انرژی های منفی ایفا میکند. این گیاه زیبا دارای انواع مختلف با شکل ظاهری متفاوت است که از جمله آنها میتوان به پتوس ابلق، پتوس سفید و … اشاره کرد. اگر شما نیز به این گیاه زیبا و همیشه سبز علاقه دارید، در این مقاله همراه ما باشید تا با نگهداری و انواع گل پتوس آشنا شوید.
با گل پتوس بیشتر آشنا شوید
گل پتوس یا پوتوس با نام انگلیسی ( pothos ) و نام علمی ( Epipremnum aureum ) گیاهی همیشه سبز، رونده و چند ساله از خانواده گلشیپوریان و بومی مناطق گرمسیری جنوب شرقی آسیا و جزایر غربی اقیانوس آرام است. این گیاه زیبا تکثیر بسیار آسانی دارد و از مقاوم ترین گیاهان آپارتمانی محسوب میشود. پتوس خاصیت روندگی دارد و ساقههای بلند آن از طریق ریشههای هوایی که به سطوح میچسبند بالا میروند و این گیاه را به انتخابی عالی برای سبدهای آویزان، روش کوکداما و قفسههای کتاب تبدیل میکند. برگ هاي پوتوس، براق و قلبی شکل به رنگ ابلق، سبز تيره و یا سفید است و رشد سریعی دارند.
یکی از دلایل اصلی محبوبیت پتوس، زنده ماندن و رشد این گیاه تنها در آب و بدون خاک است. بنابراین با توجه به این ویژگی میتواند برای افراد مبتدی در زمینه نگهداری گل و گیاه نیز مناسب باشد. همچنین این گیاه در طیف وسیعی از شرایط محیطی رشد میکند و یک گزینه عالی برای حمام یا دفتر کار شما است زیرا میتواند نور کم را تحمل کند و با خاک فقیر و خشکی کوتاه مدت به خوبی کنار بیاید.
آیا گیاه پتوس سمی است ؟!
بله متاسفانه گیاه پتوس در لیست گیاهان سمی برای کودکان و حیوانات خانگی قرار میگیرد و به دلیل داشتن اگزالات کلسیم، در صورت مصرف ( جویدن و خوردن برگها ) ممکن است باعث تحریک و استفراغ شود. حتی شیره گیاه نیز ممکن است باعث ایجاد بثورات در افراد بسیار حساس شود. بنابراین باید این گیاه را دور از دسترس بچه ها و حیوان خانگی خود قرار دهید.
با شرایط نگهداری پتوس آشنا شوید
نور :
پتوس در طیف وسیعی از شرایط نوری رشد میکند اما نور روشن و غیر مستقیم را ترجیح میدهد. این گیاه نور کم، نیم سایه و یا سایه را به خوبی تحمل میکند اما نوع مرمری و ابلق به دلیل داشتن برگهای روشن باید نور بیشتری دریافت کنند تا رنگ زیبای برگهای خود را از دست ندهند. توجه کنید که به هیچ عنوان گیاه را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید چرا که باعث سوختگی برگ ها میشود. نیاز نوری کم گیاه پتوس را برای ادارات، شرکت ها و خانه های کم نور مناسب کرده است.
دما :
اگر منطقه سکونت شما دارای آب و هوای معتدل است، میتوانید این گیاه را در فضای آزاد نیز نگهداری کنید و از شاخه های آویز و برگهای پهن آن به عنوان یک عنصر پوششی برای ایجاد حریم در تراس یا پنجره استفاده کنید. اما در فضای آپارتمان بهترین دما برای رشد این گیاه دمای ۱۵ الی ۲۵ درجه سانتی گراد است. در صورتی که از این گیاه در فضای باز نگهداری میکنید، باید بدانید که زمستان های سرد و یخبندان برای آن مضر است و در دماهای پایین امکان از دست رفتن آن وجود دارد. در صورتی که برگهای سیاه و یخ زده را مشاهده کردید بهتر است آن را به جای گرمتری منتقل کنید و در صورت مشاهده برگهای بیحال با لکه های سوختگی، باید محیط نگهداری آن را خنک تر کنید.
آبیاری :
زمان مناسب برای آبیاری پتوس زمانی است که رویه خاک گلدان کامل خشک شده باشد. گل پوتوس خاک همیشه خشک و یا مرطوب را دوست ندارد و با آبیاری منظم از خشکی کشیدن گیاه که سبب قهوه ای و خشک شدن لبه برگها میشود، جلوگیری کنید. همچنین گیاه را بیش از حد آبیاری نکنید و اجازه ندهید خاک آن حالت باتلاقی پیدا کند چرا که در این زمان رشد گیاه متوقف میشود و خطر پوسیدگی آن وجود دارد. در صورتی که در نگهداری گیاهان مبتدی هستید، میتوانید این گیاه را در آب نگهداری کنید تا مشکلات آبیاری نادرست و آلودگی های خاک برای آن اتفاق نیفتد.
رطوبت :
رطوبت محیط برای گیاه پتوس کافی است اما در صورتی که محیط خشک است و یا نوک برگها خشک شده است، بهتر است رطوبت آن را افزایش دهید. برای تامین رطوبت گیاه پوتوس میتوانید از سه روش ساخت جزیره، غبارپاشی یا قرار دادن ظرف آب کنار گیاه استفاده کنید. برای غبار پاشی بهتر است برگها را 2 یا 3 روز در میان و بعد از غروب آفتاب غبارپاشی کنید.
کود دهی :
این گیاه به تقویت کننده خاصی برای رشد نیاز ندارد اما در صورتی که رشد آن متوقف شده است و یا خاک آن مدتهاست که تعویض نشده است، بهتر است در فصول رشد از کود تقویتی مخصوص استفاده کنید.
خاک :
خاک سبک، غنی از مواد مغذی، کمی اسیدی و دارای زهکشی بالا برای انواع پتوس مناسب است. خاک و کود آماده و یا کمپوست میتوانند برای کاشت پتوس مناسب باشند.
تعویض گلدان :
پتوس نیز مانند بیشتر گیاهان آپارتمانی گلدان کوچک را به گلدان بزرگتر ترجیح میدهد. بنابراین زمانی اقدام به تعویض گلدان کنید که ریشه از گلدان بیرون زده باشد. این امر را از طریق زهکش گلدان بررسی کنید و در صورت مشاهده بیرون زدگی ریشه ها از زهکش گلدان و یا بیحال بودن برگ ها با وجود مناسب بودن همه ی شرایط، گلدان فعلی را با یک سایز بزرگتر تعویض کنید.
هرس :
هرس کردن شاخ و برگ پیر یا زرد گیاهان و یا کوتاه کردن شاخه های بلند میتواند به رشد بهتر گیاه کمک کند و گیاه پتوس نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین در صورتی که میخواهید یک پتوس پر شاخ و برگ داشته باشید، بهتر است از شاخه های خیلی بلند قلمه بگیرید و پس از ریشه دار شدن آنها را مجدد در کنار گیاه اصلی بکارید. بهتر است در فصول پاییز یا زمستان، کمی از شاخه های بلند گیاه را قلمه بگیرید و کوتاه کنید تا در طول فصل سرما گیاه پر انرژی تری داشته باشید.
تکثیر :
تکثیر پتوس بسیار ساده است و تنها با گرفتن یک قلمه 8 الی 10 سانتی متری به همراه حداقل یک برگ و گره ( محل اتصال برگ یه شاخه) و ریشه دار کردن آن در آب یا خاک، انجام میشود. به دلیل رشد سریع پتوس، قلمه ها به سرعت و در مدت نهایتا 2 هفته ریشه دار شده و برگهای جدید تولید میکنند.
نگهداری گل پتوس در آب :
همانطور که گفته شد، پتوس از جمله گیاهانی است که در آب نیز رشد میکند اما کیفیت ریشه و برگهای آن مانند پوتوس کاشته شده در خاک نیست. توجه داشته باشید که انتقال قلمه ای که ریشه آن در آب رشد کرده و بزرگ شده و مدت طولانی در آب نگهداری شده، کمی دشوار است و ممکن است قلمه از بین برود. همچنین انتقال یک پتوس دارای ریشه از خاک به آب نیز ممکن است منجر به بیحالی آن شود. در ادامه با بعضی از نکات پرورش و نگهداری پتوس در آب آشنا میشویم :
وسایل مورد نیاز برای پرورش پتوس در آب :
یک گیاه بالغ و سالم
یک ظرف ترجیحا شیشه ای شفاف
کود مایع
آب بدون املاح
- برای شروع باید قلمه هایی از گیاه اصلی که حداقل دارای یک برگ باشند را از قسمت بند جدا کنید.
- یک ظرف شیشه ای را بردارید و از آب بدون املاح ( آبی که به مدت 24 ساعت در جایی ساکن نگهداری شده ) پر کنید. بهتر است ظرف شما شیشه شفاف باشد تا به وضوح ریشه ها را ببینید و از تغییرات آنها و کثیف بودن آب مطلع شوید.
- در صورتی که قلمه شما برگهای زیادی دارد، برگهای پایینی آن را جدا کنید و برای ریشه زایی سریعتر، تنها 4 الی 5 برگ بر روی آن نگه دارید. توجه داشته باشید که از قرار دادن برگها در آب خودداری کنید، زیرا ماندن برگها در آب باعث گندیده شدن آنها و کثیف شدن آب میشود.
- برای ریشه زایی سریعتر و رشد بهتر برگها، چند قطره کود مایع و یا هورمون ریشه زایی به آب اضافه کنید.
- ظرف را در نور روشن غیر مستقیم قرار دهید.
- آب داخل ظرف را هر دو تا سه هفته یکبار یا هر زمان که آب کثیف به نظر میرسد تعویض کنید. ظرف را با یک پارچه یا مسواک قدیمی تمیز کنید تا جلبک های داخل آن از بین بروند و ریشه های سیاه و لزج را نیز از گیاه جدا کنید.
- هر چهار تا شش هفته یکبار کود مخصوص را به پوتوس خود اضافه کنید.
با انواع پتوس آشنا شوید
گیاه پتوس انواع مختلفی دارد که در شکل ظاهری برگها و رنگ آنها با یکدیگر متمایزند. ممکن است گل پتوس به دلیل شباهت برگها با گیاه فیلودندرون اشتباه گرفته شود اما برگها در گیاه فیلودندرون نوک تیز و کاملا قلبی شکل هستند و با برگهای کشیدهی پوتوس متفاوتند. بیش از ده ها مدل متنوع از پتوس وجود دارد که با وجود ویژگی های ظاهری متفاوت، شرایط نگهداری تقریبا یکسانی دارند. در ادامه با انواع پتوس آشنا میشویم :
1. پتوس ابلق – Golden Pothos
پتوس طلایی یا ابلق رایج ترین گونه آپارتمانی از پتوس است. برگهای این گونه به رنگ سبز است که با لایه های از رنگ زرد یا کرم نقاشی شده است.
رنگ برگ : سبز زمردی با خطوط زرد یا کرم.
شرایط نگهداری :
یکی از سازگارترین انواع پتوس برای شرایط محیطی متفاوت است. با این وجود به نور بیشتری نسبت به نوع سبز نیاز دارد تا ویژگی ابلق بودن برگهایش را از دست ندهد. در فصل تابستان بهتر است کمی هوای تازه به آن بدهید و از قرار دادن گیاه در معرض نور شدید خودداری کنید.
2. پتوس مرمری – Marble Queen Pothos
پتوس مرمری بسیار شبیه به پتوس ابلق است با این تفاوت که برگهای آن رگه های ابلق بیشتری دارند. این پتوس از آنجایی که کلروفیل کمی دارد، نسبت به سایر گونه های پوتوس با سرعت کمتری رشد میکند.
رنگ برگ : سفید و سبز
شرایط نگهداری :
این پتوس به آبیاری زیاد حساس است و اجازه دهید خاک خشک شود سپس به آبیاری اقدام کنید. نور زیاد غیر مستقیم برای این پتوس مناسب است و نور کم سبب سبز یا سفید شدن برگها میشود. تغییر رنگ برگها در نور کم به این دلیل است که گیاه با تولید کلروفیل شروع به جبران کمبود نور میکند.
3. پتوس نئون – Neon poth
قلبی شکل ترین برگها برای این نوع پتوس است و پتوس نئون اسم خود را از رنگ سبز، درخشان و نئونی برگها گرفته است. برگهای این گیاه در زمان جوانی به رنگ سبز روشن هستند و پس از بالغ شدن رنگ آنها درخشان تر و فسفری میشود.
رنگ برگ : سبز نئون، تک رنگ.
شرایط نگهداری :
پتوس نئون را در نور غیر مستقیم زیاد قرار دهید. در صورتی که در نور کم قرار گیرد، برگها رنگ فسفری و روشن خود را از دست میدهند و برگهای جوان به رنگ سبز رشد میکنند. آبیاری بعد از خشک شدن خاک صورت گیرد و از غبار پاشی گیاه با آب دارای املاح خودداری کنید.
4. پتوس ساتین – silver/satin pothos
پتوس ساتین نیز یکی از اعضای محبوب خانواده پتوس هاست. در این گیاه برگها نوک تیز هستند و به طرفین خم میشوند و شکل قلبی برگها به نیزه شبیه تر میشود. برگهای این گیاه دارای طرح و رنگ فوق العاده سبز با لک های نقره ای است.
رنگ برگ : سبز با تعداد زیادی لکه های سبز نقره ای که گاهی به هم میپیوندند.
شرایط نگهداری :
پیدا کردن این گیاه در بازارها ممکن است کمی دشوار باشد و بهتر است قبل از خرید یک نقطه پر نور در خانه را برای آن انتخاب کنید.
5. پتوس سبز – Jade Pothos
این نوع پتوس دارای برگهای قلبی شکل به رنگ سبز تیره است و از ساده ترین و پرطرفدار ترین نوع پوتوس است که نسبت به گونه های دیگر سازگاری بیشتری دارد. قابلیت رشد در نور کم از جمله ویژگی های این گیاه است.
رنگ برگ : سبز تک رنگ
شرایط نگهداری :
پتوس سبز به نور کم مقاوم است و رشد بسیار سریعی دارد. به آبیاری حساسیت چندانی ندارد اما از خشکی دادن بیش از حد به گیاه خودداری کنید.
6. پتوس سفید یا ارتشی – N-Joy pothos
پتس ارتشی از جدید ترین ارقامی است که از پتوس پرورش داده شده است. برگهای این گونه کوچکتر از انواع دیگر است و لبه آنها کمی موج دار است.
رنگ برگ : سبز رنگ با لکه های سفید
شرایط نگهداری :
پتوس سفید به آبیاری حساس است و در صورت آبیاری زیاد، لکه های قهوه ای روی برگها ظاهر میشود. بنابراین اجازه دهید خاک کامل خشک شود سپس به آبیاری اقدام کنید. نور روشن و غیر مستقیم برای داشتن برگهای ابلق ضروری است.
7. پتوس مانجولا – Manjula pothos
برگهای پتوس مانجولا مانند بقیه انواع پتوس قلبی شکل و به رنگ سبز دیده میشوند، با این تفاوت که برگهای این پتوس حاشیههای مواج دارند و رگههای سفید و کرم رنگ در همه برگها به یک شکل دیده نمیشود.
رنگ برگ : سبز با لکه های کرم
شرایط نگهداری :
مانند واریته های ابلق به نور بیشتری نیاز دارد و به آبیاری زیاد حساس است.
8. پتوس هاوایی- Hawaiin Pothos
نوع دیگری از پتوس که از نظر ترکیب رنگی برگ ها شباهت زیادی به پتوس طلایی دارد، پتوس هاوایی است. این نوع پتوس به دلیل مقاومت بالا برای افراد تازه کار بسیار مناسب است. برگهای این پتوس موجدار و پهن تر از انواع دیگر است و نوک برگ حالت خمیده دارد.
رنگ برگ : برگهای بزرگ سبز با لکه های طلایی
شرایط نگهداری :
این پتوس به نور روشن غیر مستقیم و هرس مداوم نیاز دارد تا برگهای خوشرنگ و رشد بهتری داشته باشد.
9. پتوس سبو بلو – Cebu Blue
این گیاه یکی از خاصترین انواع پتوس است که شکل برگ های آن با بقیه پتوس ها تفاوت دارد. برخلاف بقیه انواع، این نوع پتوس برگ های قلبی شکل و پهن ندارد. برگ های باریک سبزآبی این پتوس ظاهری براق و شکل نیزه مانند دارند.
رنگ برگ : سبز آبی نسبتاً تیره.
شرایط نگهداری :
این گیاه برای رشد به دمای کمتری نسبت به انواع دیگر نیاز دارد و برای رنگ آبی برگها نیازمند نور روشن و غیر مستقیم است.